Meer dan vier jaar na het dakdrama in De Grolsch Veste is er nog steeds geen duidelijkheid over de vervolging van de verantwoordelijken. Vandaag gaat het dagblad Tubantia met een uitgebreid artikel op pagina 4 en 5 dieper in op de vraag waarom het zo lang duurt.

De slachtoffers en nabestaanden van het dakdrama in het voetbalstadion van FC Twente vinden dat justitie veel te lang wacht met te besluiten om tot vervolging van de verantwoordelijke bouwers over te gaan. “Ze hebben er recht op te weten wie verantwoordelijk is. Zij willen dit afsluiten. Maar zolang justitie wacht is het moeilijk om dit drama een plek te geven. Ik vind dat het echt niet kan”, aldus letselschadespecialist Yme Drost, die twaalf slachtoffers en een nabestaande bijstaat.

Bij de uitbreiding van het FC Twente-stadion in Enschede stortte op 7 juli 2011 een deel van het dak in. Daarbij vielen er negen zwaargewonden en twee doden. Bij de bouw blijken door de bouwers meerdere fouten gemaakt. Het stadiondak werd al afgebouwd, terwijl de dragende constructie nog niet klaar was. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam na een jaar al met een duidelijk negatief rapport over het bouwproces.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft indertijd wel drie bedrijven en vier werknemers aangemerkt als verdachten. Maar zij werden tot nu toe nog niet daadwerkelijk vervolgd. Slachtoffers en nabestaanden begrijpen niet waarom justitie na ruim vier jaar nog niet lijkt te weten wat te doen met de verantwoordelijke bouwers. Terwijl er toch allang duidelijk is, wat er misgegaan is. Die onzekerheid vreet aan hen.

Volgens justitie zit het onderzoek intussen wel in de afrondende fase. Ze denkt voor het eind van dit jaar een definitief besluit te kunnen nemen. Maar in maart 2013 zei het OM al, dat ze dacht nog maar een half jaar nodig te hebben. Dat werd echter niet gehaald. Daarna maakte justitie in juli 2014 opnieuw bekend, dat ze bijna klaar was met het gerechtelijk onderzoek.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia; 15-10-2015

Wilt u meer weten over het dakdrama in De Grolsch Veste, zie dan ons dossier Ramp Grolschveste.