De oorzaak van het instorten van het dak van De Grolsch Veste is bekend. Het dak van het stadion in Enschede stortte tijdens de bouw in omdat essentiële onderdelen ontbraken. Deze gevaarlijke situatie in het stadion van F.C. Twente is door niemand herkend. Het veiligheidsbesef in de bouwsector zal sterk moeten verbeteren om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Dat blijkt uit het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag gepubliceerde. Bij het ongeval vielen twee doden en een aantal gewonden, waarvan enkele ernstig.

Volgens de Onderzoeksraad blijkt dat bij complexe bouwprojecten de verantwoordelijkheid voor veiligheid niet duidelijk is belegd. Hierdoor voelt in de praktijk niemand zich verantwoordelijk voor de veiligheid van het bouwproject. Om die reden werd bij De Grolsch Veste een incomplete, instabiele bouwconstructie in gebruik genomen en belast.

Nieuwe bouwconstructie

Bij het voetbalstadion De Grolsch Veste werd in de zomer van 2011 een uitbreiding van de tribune gebouwd. Het ontwerp van deze uitbreiding was gebaseerd op de eerdere, gelijke uitbreiding en werd door dezelfde bedrijven uitgevoerd. Deze bedrijven vertrouwden op hun ervaring met het eerdere bouwproject in plaats van de nieuwe bouwconstructie tijdens de bouw te blijven controleren. De hoofdaannemer had een coördinatie- en controleverplichting maar nam geen maatregelen om de stabiliteit van de bouwconstructie te waarborgen, terwijl er zichtbaar onderdelen ontbraken. Bovendien besloot de hoofdaannemer onder druk van de opleverdatum de oorspronkelijke planning los te laten en de afbouw van de tribune parallel te laten uitvoeren met de opbouw van constructie.

Essentiële onderdelen ontbraken

Op de dag van het ongeval ontbraken alle koppelstaven aan de achterzijde in het rechte deel van de primaire constructie. Deze koppelstaven waren weggelaten vanwege het uitgelopen werk aan de trappenhuizen. Om de afbouw met dakplaten te vergemakkelijken, was op het dak ook een aantal stabiliteitsverbanden weggelaten. Om dit te ondervangen, waren weliswaar enkele tijdelijke voorzieningen aangebracht in de vorm van staalkabels, maar in de ochtend van 7 juli werd één van deze kabels weer verwijderd om het werk van de nettenbouwers te vergemakkelijken. Hierdoor werd spant 8 van de constructie niet langer gestabiliseerd. Instabiliteit is de hoofdoorzaak van het ongeval geweest. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de verschillende onderdelen van de constructie niet goed op elkaar pasten. Desondanks is de bouw voortgezet, waardoor de stalen onderdelen met kracht gemonteerd moesten worden en vervormd raakten. Hierdoor nam de belastbaarheid van de gehele constructie af.

Belasting

Hoewel essentiële onderdelen ontbraken, werd de staalconstructie van het dak in aanbouw al wel belast. Aan de constructie hingen twee hangbruggen (samen circa 3.000 kilo). Op het dak lagen dakplaten (35.000 kilo). De videowall die werd opgehangen, weegt ruim 8.000 kilo. Daarnaast werd het dak belast met het gewicht van de tien werknemers die aan de afbouw werkten.
Rond het middaguur stortte op 7 juli 2011 het dak in. Op dat moment waren twaalf mensen aan het werk op of onder het dak. Daarvan zijn twee medewerkers omgekomen en raakten negen gewond, waarvan enkele ernstig. Een paar medewerkers die het ongeval zagen gebeuren liepen psychisch letsel op.

Schadeclaims

Volgens de Telegraaf meldde een woordvoerder van Bouwcombinatie Grolsch Veste VOF dat er ongeveer 23 schadeclaims zijn ingediend, waarvan de helft is afgewikkeld. Drost Letselschade behandelt vijftien letselschadeclaims naar aanleiding van het ongeval in De Grolsch Veste. Daarvan zijn volgens letselschadespecialist Yme Drost inmiddels negen claims afgewikkeld. “Twee worden binnenkort afgewikkeld. De vier overgebleven zaken zijn van mensen met voornamelijk ernstig psychisch letsel,” aldus Yme Drost.

Te downloaden rapporten: