Het lijkt alsof het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek, naar het instorten van het nieuwe dakdeel van de Grolsch Veste in Enschede, maar niet kan afronden. RTV Oost ontving op 19 januari j.l. van het OM de mededeling dat er in februari duidelijkheid zal komen. Het OM had echter vorig jaar oktober nog aangegeven dat er voor het eind van het jaar “knopen zouden worden doorgehakt”. Dat is toen niet gelukt. Wanneer het nu wel zal gebeuren blijft onzeker, want het besluit werd al vaker uitgesteld.

Het trage handelen van het Openbaar Ministerie roept al langer vragen op, onder andere bij slachtoffers en nabestaanden. In 2014, drie jaar na het drama waarbij twee mensen omkwamen, boog het OM zich over de schuldvraag. Dat onderzoek zou enkele maanden duren vanwege het ‘complexe dossier’. Maar nu is er nog steeds geen duidelijk antwoord. Het OM maakte in oktober 2014 wel bekend, dat drie bedrijven en enkele werknemers als verdachten waren aangemerkt in het onderzoek naar de oorzaak van het drama. Of het OM ook tot vervolging zou overgaan bleef onduidelijk, steeds weer werd een besluit zonder opgave van reden vooruitgeschoven.

Reactie letselschade-expert Yme Drost

Deze onduidelijkheid roept grote ergernis op bij letselschade-expert Yme Drost, die slachtoffers van het dakdrama bijstaat. “Het lijkt wel of het Openbaar Ministerie in grote zaken niet vooruit te branden is”, zei hij, wijzend op de zaak Jansen Steur waarbij hij ook betrokken was. Drost zocht in november 2015 nog contact met het OM over de stand van zaken rond de Grolsch Veste. Maar ook hij werd niets wijzer. “Je wordt gewoon met een kluitje in het riet gestuurd”.

Vervolg

De woordvoerster van het Openbaar Ministerie, Barbara van Heerde, stelde vorige week dat het OM bezig is met een laatste informatieronde aan betrokkenen. Maar hoelang dat gaat duren, kon ze niet zeggen. “We hopen in februari duidelijkheid te kunnen geven”. Dat kan dus de hele maand februari zijn. Over de reden waarom het proces vertraging heeft opgelopen, kon ze opnieuw niets zeggen.

Bron: RTV Oost