30 juni 2021 – Er moet onafhankelijk onderzoek gedaan worden naar de vuurwerkramp in Enschede en de afhandeling daarvan. In dat onderzoek moeten de bevindingen van Paul van Buitenen, die een rapport van 1.500 pagina’s over de ramp en de afhandeling schreef, meegenomen worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een motie daartoe, die vorige week door SP-Tweede Kamerlid Leijten werd ingediend.

Voormalig Europarlementariër Van Buitenen deed jarenlang onderzoek naar de vuurwerkramp. In het rapport dat hij schreef, komt Van Buitenen tot de conclusie dat de overheid zichzelf van begin af aan wilde vrijpleiten en zaken in de doofpot zou hebben gestopt, onder meer uit angst voor torenhoge schadeclaims. Ook concludeert hij dat de brandweer fouten heeft gemaakt, waardoor de brand kon escaleren.

Dat rapport werd aangeboden aan de Tweede Kamer, maar er werd vervolgens niets mee gedaan. Van Buitenen wilde met zijn rapport nieuw onderzoek afdwingen, maar er kwam geen parlementaire enquête en ook stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid geen nieuw onderzoek in.

Nu wordt het kabinet dus alsnog opgeroepen onafhankelijk onderzoek te laten doen. Hoe dat eruit gaat zien is nog onduidelijk, aldus RTV Oost.

BRON: RTV Oost en Tubantia.nl