25 oktober 2021 – Talloze malen stapte Rudi Bakker tevergeefs naar de rechter om allerlei geheime documenten in handen te krijgen, waarmee hij zijn onschuld denkt aan te kunnen tonen. Maar nadat hij de notities op opmerkelijke wijze onverwacht alsnog kreeg toegespeeld, heeft de directeur van de ontplofte vuurwerkopslag SE Fireworks recent opnieuw aangifte gedaan. Waarbij hij 1000 pagina’s aan – grotendeels vertrouwelijke – documenten als bewijsstukken aan justitie heeft overhandigd. In een ultieme poging het mysterie te ontrafelen wie verantwoordelijk was voor het eerste vlammetje van de Enschedese vuurwerkramp.

Bakker heeft altijd ontkend schuld te hebben aan de explosie en is al jaren op zoek naar eerherstel.
Uit de nieuwe documenten blijkt volgens Bakker dat er met name één persoon is die een heel duidelijk financieel motief had voor brandstichting: Harm Smallenbroek, voormalig eigenaar van SE Fireworks. Het was deze Smallenbroek, die de vuurwerkopslag in 1998 verkocht aan zijn twee werknemers Rudi Bakker en Willie Pater. Nadat SE Fireworks op 13 mei 2000 werd verwoest, werden de twee directeuren tot een jaar cel veroordeeld wegens ‘de opslag van te veel en te zwaar vuurwerk’.

WOB-verzoeken

Rudi Bakker heeft de afgelopen twintig jaar tientallen WOB-verzoeken gedaan en gerechtelijke procedures gevoerd om overheidsdocumenten in handen te krijgen. Soms met succes, maar meestal werden de verzoeken afgewezen. Bakker was al die jaren vooral op zoek naar hele specifieke documenten. Want aan de hand daarvan meent hij dat gereconstrueerd kan worden wat de oorzaak is van de vuurwerkramp en het mogelijke achterliggende motief.

Anoniem bezorgd

Die documenten zijn nu alsnog in zijn bezit gekomen. “Geheimgehouden documenten van de politie Twente, het Openbaar Ministerie, de commissie Oosting die de ramp onderzocht, het ministerie van Justitie, de gemeente Enschede en oud-eigenaar Harm Smallenbroek.”
“Ze lagen letterlijk in de brievenbus. Anoniem bezorgd”, zegt hij over de herkomst. “Blijkbaar lopen er nog meer mensen rond die net als ik willen dat de waarheid boven tafel komt. Mensen ook die wellicht na al die jaren toch met hun geweten in de knoei raken.” Het gaat om in totaal 41 nieuwe documenten.

Lees het hele artikel over de aangifte verder op de website van RTV Oost