Chroom-6 ook in overheidsgebouwen verwerkt

Het dossier chroom-6 verf wordt steeds dikker. Het lijkt er op dat veel meer overheids- en defensiepersoneel is blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6 dan werd aangenomen.

Niet alleen in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO -zoals in Vriezenveen– is jarenlang gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6. De verf is ook in meerdere Nederlandse overheidsgebouwen gebruikt. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.
Het is nog onbekend om welke en hoeveel gebouwen het gaat. Het personeel dat mogelijk in aanraking is gekomen met de verf, is ingelicht. De minister verwijst mensen die denken te zijn blootgesteld aan chroom-6 naar het informatiepunt van het CAOP: informatiepuntchroom6.nl.
Het gaat om personeel bij Rijkswaterstaat, de Dienst Justitiële Inrichtingen, Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf. Bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gekeken of “op hun terrein extra maatregelen nodig zijn”, zo staat in de brief.

Onveilige omstandigheden

Begin vorige maand werd al bekend dat de RIVM onderzoekt of ook gedetineerden en medewerkers van gevangenissen zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6.
Eerder werd bekend dat personeel van het ministerie van Defensie jarenlang onder onveilige omstandigheden met chroom-6-verf werkte. Dat gebeurde in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO, waaronder in Overijssel. Tientallen mensen werden ernstig ziek. Defensie bood onlangs excuses aan voor de kwestie. Een aantal slachtoffers en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding aangeboden die varieert van 5000 tot 40.000 euro.

Ook in België chroom-6

Tussen maart 2014 en begin 2016 zijn tientallen werknemers van de NMBS blootgesteld aan de giftige stof chroom-6. De werknemers moesten in de NMBS-werkplaats in Gentbrugge treinstellen ontmantelen waarbij de stof is vrijgekomen. De spoorwegmaatschappij moet zich nu verantwoorden voor onder meer ‘onopzettelijke slagen en verwondingen’ en het niet nemen van preventiemaatregelen. VRT NWS meldde dat het proces tegen de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS op 5 september j.l. is begonnen.

BRON: RTV Oost, VRT

 


Meer informatie over dit onderwerp vindt u bij ons dossier Chroom-6.