De Hengelose letselschadespecialist Y. Drost lijkt gisteren in zijn eentje het Turkse justitieapparaat in beweging te hebben gezet. ,,Ik kreeg een keurig gesprek met de hoofdofficier.”

ROTTERDAM, 4 JUNI. Yme Drost, letselschadespecialist uit Hengelo, is er zelf nog steeds een beetje verbaasd over. Als vertegenwoordiger van de twee overlevenden van het verkrachtingsdrama in Alanya en de moeder van het vermoorde derde slachtoffer reisde hij zondag spoorslags af naar Turkije om persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie rond de vorige week vervroegd vrijgelaten Hakan K.

K. beroofde, verkrachtte en vermoordde in mei 1995, samen met drie mededaders, Marijke van Dijk. Haar twee vriendinnen raakten zwaar gewond. Hakan K. werd tot levenslang veroordeeld, maar kwam afgelopen donderdag vrij, naar algemeen wordt aangenomen omdat de rechtbank een nieuwe amnestiewet verkeerd interpreteerde. Het leidde tot commotie in Nederland en een diplomatieke rel tussen beide landen. In een mêlee van verwarrende berichten besloot Drost het vliegtuig naar de badplaats aan de Turkse Middellandse Zee te nemen.

Gisterochtend meldde hij zich op het kantoor van de hoofdofficier van justitie in Alanya: ,,Ik kreeg een keurig gesprek met de hoofdofficier”, vertelt Drost. ,,Hij vertelde dat Hakan K. in zijn huis was, maar onder toezicht stond van een politieagent. Ik heb daar toen mijn zorg over uitgesproken en hem gevraagd of hij mij ook zekerheid kon geven dat hij vast zou blijven zitten. Maar hij zei dat dat de verantwoordelijkheid van de politie was. ”

Heeft u de hoofdofficier gevraagd waarom hij op vrije voeten is gekomen?

,,Volgens hem is er inderdaad een fout gemaakt met die nieuwe amnestiewet. Daar staat volgens hem expliciet in dat deze niet geldt voor verkrachting. De rechtbank heeft dat over het hoofd gezien en is uitgegaan van alleen moord. En dus is justitie in beroep gegaan. Uitsluitsel over dat beroep kon wel een tijdje duren, zei hij erbij. Toen heb ik gezegd dat ik me ook daar zorgen over maak.”

Was hij gevoelig voor uw twijfels?

,,Zeker, want er gebeurde iets ongelooflijks. Hij zette z’n computer aan, begon ter plekke, in mijn aanwezigheid, dat beroep uit te tikken, draaide dat uit de printer en liet het per auto naar de rechtbank brengen in Hatay, zeshonderd kilometer verderop. ‘Zo’, zei hij, ‘dan kan het vandaag nog worden behandeld’. Hij was er voor negentig procent zeker van dat Hakan weer achter de tralies verdwijnt.”

Vervolgens werd Hakan K. ook nog opgepakt. Hoe ging dat?

,,De hoofdcommissaris van politie kreeg vervolgens de opdracht Hakan aan te houden. Dus we zijn naar zijn huis gegaan. Daar ontstond een heel geschop, gesla en gedoe. Hakan liep te tieren en te schelden: onvoorstelbaar. Maar hij werd meegenomen en naar het bureau gebracht. Daar sloeg hij bij aankomst nog een Nederlandse correspondente in het gezicht. Hij toonde zich de man zoals we hem kennen, zal ik maar zeggen.”

In Nederland werd gisteren verondersteld dat Hakan was opgepakt vanwege een ander delict.

,,Ik heb u verteld hoe het is gegaan. Ik heb er met m’n neus bovenop gestaan en kan me niet aan de indruk onttrekken dat mijn interventie wat tempo in de zaak bracht. Maar het belangrijkste was dat deze man gewoon weer vast kwam te zitten.”

Bron: NRC.nl