Het Openbaar Ministerie (OM) heeft schriftelijk gereageerd op de (hernieuwde) aangifte deze week tegen vijf voormalige leden van de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST), een oud-secretaris van de raad van bestuur, een oud-voorzitter van de raad van commissarissen en een medewerker van het MST.

De aangifte werd gedaan door 12 slachtoffers van oud-neuroloog Jansen Steur. Zij houden voormalige bestuurders van het MST mede verantwoordelijk voor de misdiagnostiek en de verkeerde medische behandelingen door Jansen Steur.

De voormalig neuroloog stelde globaal tussen 1998 en 2004 vele onjuiste diagnoses, zoals Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose. De bestuurders lieten de kwestie, na het vertrek in 2003 van Jansen Steur uit het ziekenhuis, in de doofpot verdwijnen. Kennelijk was de goede naam van het ziekenhuis belangrijker dan de individuele gezondheidszorg van patiënten. Pas na het verschijnen van het rapport van de commissie Lemstra I in september 2009, begon het MST een actieve zoektocht naar slachtoffers van de oud-neuroloog. De commissie Lemstra II rapporteerde in 2010 over nieuw gevonden slachtoffers. Daarna kwam in november 2012 een nieuw schandaal rond de voormalig neuroloog boven: dertien patiënten bleken – waarschijnlijk ten onrechte – een hersenoperatie te hebben ondergaan. Jansen Steur had op die operaties aangestuurd. Een in opdracht van het MST uitgevoerde second opinion naar die hersenoperaties is nog steeds niet afgerond.

Het OM heeft letselschade-expert Yme Drost, de gemachtigde van de aangevers laten weten, naar verwachting uiterlijk in maart 2014 een beslissing te nemen over het vervolgingsverzoek. Het OM besluit dan ook over de eventuele strafvervolging van de rechtspersoon Medisch Spectrum Twente.

De rechter-commissaris te Almelo opende op 29 oktober 2009 een gerechtelijk vooronderzoek (GVO) tegen het MST. Naar het oordeel van de aangevers heeft dat GVO, op basis van het strafrecht (art. 72, lid 1 Sr.), ook de verjaring gestuit tegen de natuurlijke personen waartegen aangifte is gedaan.