ENSCHEDE – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voelt zich niet verantwoordelijk voor het feit dat neuroloog Ernst Jansen Steur in Duitsland weer aan het werk is gegaan. Ook het Openbaar Ministerie vindt dat het geen blaam treft.Justitie in Almelo kondigde eind 2009 aan de neuroloog die eerder verbonden was het Medisch Spectrum Twente te vervolgen voor de vele medische missers die hij maakte tussen 1998 en 2004. Wanneer de strafzaak tegen hem begint is nog niet duidelijk.

Onder druk van politiek en de inspectie had de arts zich eind 2009 uit het BIG-register laten schrappen, zodat hij in Nederland niet meer kan werken als arts. Hij zei toen daar begrip voor te hebben. Toch hervatte hij begin 2010 zijn werk als neuroloog in het Duitse Nienburg. Hij werd er gedurende een maand ingehuurd via een bemiddelingsbureau.

Gedupeerde patiënten van Jansen Steur, destijds verslaafd was aan verdovende medicijnen, vinden het onbegrijpelijk dat de strafzaak maar uitblijft. Een woordvoerder van het OM: „Het duurt ook lang, maar dat betekent niet dat we de zaak op zijn beloop laten. Er wordt keihard gewerkt. Het is een complex en uitgebreid dossier, waar tal van medische getuigen-deskundigen naar moeten kijken. Liever kwaliteit in de strafzaak, dan te haastig opereren.”

Justitie wist niet dat de oud-neuroloog weer heeft gewerkt en stelt dat het niet aan het OM in Nederland is om artsenorganisaties elders te waarschuwen. Belangenbehartiger van de gedupeerden, Yme Drost, rekent het de inspectie aan dat de arts weer aan de slag is gegaan. Hij meent dat een tuchtzaak van de inspectie de kans kleiner zou hebben gemaakt dat de neuroloog over de grens aan het werk kon.

Bron: Tubantia