Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het Pinksterweekend via een persbericht aangegeven dat de voormalig Enschedese neuroloog dr. Ernst J.S. zich zal moeten verantwoorden voor de rechtbank Almelo op verdenking van het plegen van een vijftal misdrijven.

De voormalig neuroloog van het Enschedese MST-ziekenhuis wordt verdacht van verduistering van bijna € 90.000,- van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, diefstal van medicijnen en het vervalsen van onderzoeksresultaten en recepten. Daarnaast wordt de neuroloog verdacht van het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen en laten van patiënten, evenals het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, met (zwaar) lichamelijk letsel en de dood ten gevolge. Op de delicten staan gevangenisstraffen variërend van twee tot negen jaar.

De voormalig arts dr. Ernst J.S., die zichzelf een dubbele naam gaf en voorheen als neuroloog verbonden was aan het Medisch Spectrum Twente te Enschede, stelde in de jaren negentig van de vorige eeuw tot 2005, vele onjuiste diagnoses. Zo vertelde de neuroloog ten onrechte aan patiënten dat zij ernstige ziektes als Parkinson, MS en Alzheimer hadden. Ook werd bijvoorbeeld zonder voldoende indicatie tot 12 cm3 hersenweefsel van een patiënte weggenomen. En een andere patiënt belandde in een rolstoel omdat een goed te behandelen ernstige aandoening aan de nek over het hoofd werd gezien. Nadat de neuroloog in 2004 zwaar verslavende medicijnen voor eigen gebruik uit het ziekenhuis stal, werd hij ontslagen en met een gouden handdruk naar huis gestuurd.

In 2005 meldden, onafhankelijk van elkaar, een zestal slachtoffers van de neuroloog zich bij Drost Letselschade. Dit was voor de Hengelose letselschadespecialist Yme Drost aanleiding om het ziekenhuis te alarmeren. Het ziekenhuis gaf echter geen gehoor en ging niet in op het verzoek van Drost om nader onderzoek te doen. De zaak moest, zoals later zou blijken, in de doofpot blijven. Ook nadat een dertigtal ex-patiënten zich bij Drost meldden, ondernam het ziekenhuis geen enkele actie. Drost vroeg vervolgens het OM in Almelo om een strafrechtelijk onderzoek naar de neuroloog en het ziekenhuis in te stellen. Maar ook justitie in Almelo liet het eerst afweten.

Nadat de Twentsche Courant Tubantia en RTV-Oost begin 2009 ruime aandacht gaven aan de kwestie, kwam het hele schandaal in zijn volledige omvang bloot te liggen. De Tweede Kamer ging er zich mee bemoeien en diverse onderzoekscommissies rolden over elkaar heen. Justitie begon een gerechtelijk vooronderzoek naar de neuroloog en het ziekenhuis.

De conclusies waren schokkend: een ernstig falende neuroloog, een falende raad van bestuur, een vakgroep neurologie die haar verantwoordelijkheden onvoldoende nam, een falende Inspectie voor de Gezondheidzorg, een falend medisch stafbestuur en een falende Raad van Commissarissen. Gevolg: ruim 180 slachtoffers, met in sommige gevallen ernstige gevolgen voor de individuele gezondheid van ex-patiënten waardoor mogelijk zelfs de dood tot gevolg.

Ruim 8 jaar nadat de neuroloog zijn laatste stappen in het ziekenhuis zette, lijkt het dan eindelijk zover te komen. Na een ruim drie jaar durend vooronderzoek door het OM moet de voormalige arts en neuroloog dr. Ernst J.S. zich in een zogenaamde eerste regiezitting voor het einde van dit jaar verantwoorden voor de rechtbank Almelo. Vele ex-patiënten hopen hierdoor achter het motief van de ex-neuroloog te komen. In aanloop op de regiezitting en het nog uit te voeren aanvullend onderzoek houdt het OM, samen met het expertisecentrum medische zaken (EMZ) van het Openbaar Ministerie, op 1 juni a.s. twee besloten voorlichtingsbijeenkomsten voor de vele slachtoffers die aangifte hebben gedaan. Ook vinden er die dag een aantal individuele gesprekken met slachtoffers plaats. De bijeenkomsten vinden plaats in het hoofdbureau van de politie Twente in Enschede. In aansluiting op de bijeenkomsten komt het Openbaar Ministerie met een persverklaring naar buiten. Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen zaterdag alle voormalig patiënten van de neuroloog per brief aangegeven hoe zal worden omgegaan met hun individuele aangifte.
Drost: “Dit gaat ten koste van mijn Pinsterweekend. Ik word bestormd met vragen van cliënten en de media. Velen hebben op zaterdag via Twitter en een persbericht van het OM moeten vernemen wat het OM kennelijk van plan is. Ook geeft het OM via het persbericht veel meer informatie dan in de individuele brieven aan cliënten. Ik noem dat slechte communicatie.”

Volgens Yme Drost lijkt het Openbaar Ministerie vrij volledig te zijn in de opgave van de strafbare feiten waarvoor de ex-neuroloog op basis van de aangiftes van de voormalig patiënten zal worden vervolgd. “Ik ga ervan uit dat ook het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en “de dood ten gevolge”, als elementen in de delictsomschrijving in de tenlastelegging aan de orde zullen komen. Verder heb ik er geen zicht op wat het OM gaat doen met de aangifte van fraude door ziektekostenverzekeraar Menzis”, aldus Drost. “Die zaak voltrekt zich volledig buiten mijn beeld.” Drost is verder benieuwd of het OM het MST en mogelijk voormalig ziekenhuis bestuurders nog voor de strafrechter brengt. Drost: “We kunnen er niet omheen dat door het stilzitten van de verantwoordelijken binnen het ziekenhuis, maar ook door onvoldoende actie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, er onnodig veel slachtoffers zijn gevallen. Dat maakt hen in mijn ogen medeplichtig.”