ENSCHEDE – De Enschedese oud-neuroloog Jansen Steur is opnieuw in Duitsland aan het werk gegaan. Hoewel hij in 2009 is uitgeschreven als arts en zijn beroep niet meer mag uitoefenen, werkte hij in 2010 weer tijdelijk als neuroloog in het Mittelweser ziekenhuis in Nienburg, bij Hannover. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant en RTV Oost. Het Duitse Mittelweser ziekenhuis huurde Jansen Steur in via een uitzendbureau voor specialisten, de Facharzt Agentur in Bielefeld. Ziekenhuizen halen daar invalspecialisten als ze onderbemand zijn door ziekte, vakanties of sabbaticals.

In de Mittelweser Klinik Nienburg is ‘Ernst Jansen’, zoals hij daar bekend is, minimaal een maand aan de slag geweest, maar mogelijk veel langer. Het ziekenhuis spreekt van hooguit een maand. Medisch directeur Joachim Müller bevestigt dat de oud- MST’er daar ‘als neuroloog ook diagnoses stelde’. Het ziekenhuis trok de antecedenten van Jansen Steur niet na. „Wij nemen aan dat het Agentur dat doet.” FAA Bielefeld geeft officieel geen commentaar. Een medewerker verklaarde echter dat Jansen ‘momenteel nergens werkt, maar nog wel inzetbaar is’ . De Inspectie Volksgezondheid zegt van niets te weten.

CDA’er Sabine Uitslag roept de minister ter verantwoording. „Het is zorgelijk dat dit mogelijk is. Er zijn maatregelen nodig.” Ze meent dat Jansen zich weer schuldig maakt aan een strafbaar feit door zonder BIG-registratie als arts te werken.

Jansen Steur – ex-neur0loog van het Medisch Spectrum Twente (MST) – heeft in Enschede tussen 1998 en 2004 tientallen patiënten onterecht ongeneeslijk ziek verklaard, zonder deugdelijk onderzoek. Hij deed dat mogelijk als gevolg van een zware verslaving aan verdovende medicijnen. In 2004 moest hij daarom gedwongen het MST verlaten. Het MST probeerde de zaak in de doofpot te stoppen, maar in 2009 openden deze krant en RTV Oost de beerput. Justitie besloot de arts te vervolgen voor onder andere mishandeling. Het ziekenhuis en de Inspectie lagen onder vuur. Naar aanleiding hiervan riep toenmalig minister Klink in 2009 een zwarte lijst in het leven van disfunctionerende artsen. Zowel de minister, de Tweede Kamer als de Inspectie meenden dat Jansen Steur nooit meer als arts aan het werk mocht.

Bron : www.tctubantia.nl