5-12-2013 | De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onlangs letselschade-expert Yme Drost schriftelijk laten weten een onderzoek te zijn gestart naar uitlatingen die neuroloog prof. Rien Vermeulen in oktober deed.

Vervalsing testresultaten

Vermeulen vertelde in diverse televisie uitzendingen dat hij, net als zijn studievriend en oud-neuroloog Jansen Steur, wel eens testuitslagen vervalste om medicijnen te kunnen voorschrijven. Jansen Steur wordt onder meer voor dergelijke praktijken strafrechtelijk vervolgd. Drost, die de slachtoffers van Jansen Steur bijstaat, reageerde onthutst op de uitlatingen van Vermeulen en kaartte zijn handelwijze bij de inspectie aan.

De IGZ heeft inmiddels informatie bij het AMC opgevraagd over de werkwijze van Vermeulen. Na beoordeling van de informatie zullen door de IGZ de vervolgstappen worden bepaald. De onderzoeksresultaten na afronding van het onderzoek zullen uitwijzen of nadere maatregelen nodig zijn, aldus de inspectie in haar brief aan Drost.

AMC: Vermeulen moet stoppen met behandelen patiënten

Eerder riep het AMC de emeritus hoogleraar al op het matje. Het AMC liet eind oktober weten dat Vermeulen vanwege zijn “onhandige uitspraken” met onmiddellijke ingang moest stoppen met het behandelen van patiënten.

Vermeulen stopte ruim 3 jaar geleden als hoofd van de afdeling neurologie, ging met pensioen, maar werkte nog wel bij het AMC. Hij behandelde nog enige tientallen patiënten.