Oud-neuroloog Jansen Steur is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling van drie jaar gevangenisstraf. Dat maakte zijn advocaat Frank van Gaal vandaag bekend. Jansen Steur werd bijna twee weken geleden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar, omdat hij verkeerde diagnoses stelde bij meerdere patiënten. Eén patiënte heeft daardoor zelfmoord gepleegd, zo stelde de rechtbank vast. Zij dacht dat ze snel zou overlijden, omdat ze volgens Jansen Steur drie ernstige ziektes had. Uit autopsie bleek daarentegen dat de patiënte geen enkele aandoening had.

De rechtszaak tegen Jansen Steur is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De strafmaat, drie jaar gevangenisstraf, is uniek. Niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook nog niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoord.

Hoger beroep tuchtzaak ingetrokken

Het hoger beroep dat Jansen Steur had ingediend in de tuchtzaak, die hij eind vorig jaar verloor, is volgens zijn advocaat ingetrokken. In die tuchtzaak werd de artsentitel van Jansen Steur ingetrokken, zodat hij zich nooit meer als arts kan laten registreren in het BIG-register.

Volgens letselschade-expert Yme Drost, die de slachtoffers van Jansen Steur bijstaat, zijn de slachtoffers ontdaan over het ingestelde hoger beroep. Jansen Steur die in zijn laatste woord aankondigde in februari een punt achter de hele kwestie te willen zetten, houdt zich volgens zijn slachtoffers niet aan zijn woord.

Ook IGZ in hoger beroep

Eerder vandaag maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekend hoger beroep te hebben ingesteld tegen de tuchtuitspraken tegen de voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST). Vorige week deed Yme Drost dat al namens de slachtoffers.