De omstreden neuroloog Ernst Jansen is voor de vierde keer aan de slag gegaan als specialist in Duitsland. Na een anonieme tip spoorde de NOS, onder leiding van journaliste Babette Olde Hanhof, de arts op in Klinikum Am Gesundbronnen in het nabij Stuttgart gelegen Heilbronn. Collega’s en medewerkers herkenden de neurloog op een foto.Verslaggever Rob Vorkink van RTV Oost, die hem eerder samen met collega Lucien Baard van De Twentsche Courant Tubantia na diepgaand onderzoek ‘ontmaskerde’, slaagde erin de door justitie aangeklaagde Jansen Steur in het Duitse ziekenhuis aan de lijn te krijgen. De arts verklaarde echter als voornaam Johann te hebben en ook geen neuroloog maar internist te zijn. Toen Vorkink zei hem duidelijk aan zijn stem te herkennen, verbrak hij de verbinding.

Jansen Steur werd er al twee keer eerder op betrapt in Duitsland gewoon weer aan het werk te zijn gegaan, ondanks de niet malse klachten op zijn functioneren. Hij verbond zich aan het Mittelweser Krankenhaus in Nienburg en aan de Schlossberg-klinik in Bad Laasphe. Daarvoor stelde hij in een periode van vijf jaren bij tientallen verkeerde diagnoses en vertelde patiënten onder meer ten onrechte dat bij hen Parkinson was geconstateerd. Naar aanleiding daarvan loopt al geruime tijd een strafzaak, waarvan de uitgestelde regiezitting op 3 april 2013 voor de rechtbank in Almelo zal plaatsvinden. De voormalige ex-neuroloog, voorheen verbonden aan het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede, wordt verdacht van 21 strafbare feiten.

De Hengelose letselschadespecialist Yme Drost is onthutst na de nieuwe onthulling in de veelbesproken zaak-Steur. “Het wordt nu echt tijd dat hij in voorlopige hechtenis wordt genomen.” Drost acht de juridisch mogelijkheden daartoe overigens klein. “Patiënten mogen geen moment langer gevaar lopen voor deze man”, aldus Drost. Pieter Omtzigt (CDA) wil dat de Tweede Kamer zich zo snel mogelijk uitspreekt over acties richting Jansen Steur, die hem onder meer het nog langer werken als arts in het buitenland onmogelijk moeten maken. In Nederland is hem dat al verboden. Het CDA heeft inmiddels een spoeddebat over de kwestie in de Tweede Kamer aangevraagd.

De brief van de minister naar aanleiding van Kamervragen vindt u hier.