Maandag 19 mei om 10.00 uur is in het gerechtsgebouw in Arnhem aangevangen met het hoger beroep in de zaak Jansen Steur. Opvallend was dat Jansen Steur zelf niet aanwezig was bij het hoger beroep. De ex-neuroloog is door de rechtbank in Almelo al veroordeeld tot drie jaar cel voor het mishandelen van patiënten. En hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een zelfdoding van één van zijn patiënten.

Niet aanwezig

De advocaat van Jansen Steur, mr. Plasman, meldde in Tubantia dat hij het niet in het belang van zijn cliënt achtte dat Jansen Steur bij de zittingen van het Hof aanwezig is. “Jansen Steur is evenals buitenstaanders ervan overtuigd dat hij handelt onder invloed van een hersenbeschadiging, welke overigens nog niet vaststaat. Door dit mogelijke hersenletsel kan Jansen Steur tijdens het proces apart optreden en communiceren, wat hem zou kunnen benadelen.”

Mogelijk geen zekerheid hersenbeschadiging

Voorafgaand aan het hoger beroep is aanvullend neurologisch onderzoek uitgevoerd, om helder te krijgen of Jansen Steur, bij een auto-ongeluk in 1990, daadwerkelijk hersenletsel opliep en of dit letsel een rol gespeeld kan hebben bij het hem verweten gedrag. Tijdens het hoger beroep van gisteren gaf Plasman echter aan dat het onderzoek daarover mogelijk geen zekerheid kan geven.

Vervolg

Het hoger beroep wordt morgen, 20 mei, voortgezet om 10.00 uur. Dan wordt ingegaan op de persoonlijke omstandigheden van Jansen Steur. Ook worden dan de deskundigen gehoord en volgt het requisitoir en de strafeis van het OM. Donderdag, 21 mei, is de laatste dag van het hoger beroep. Dan komt de verdediging aan het woord met een pleidooi.

Donderdag 18 juni is de uitspraak van het Hof in deze zaak. Bij deze zitting zal Jansen Steur waarschijnlijk wel aanwezig zijn.