Het MST gaat alsnog alle patiëntendossiers van oud-neuroloog Jansen Steur tegen het licht houden. Er wordt actief uitgezocht of er nog patiënten zijn met een foutieve diagnose. Het ziekenhuis gaat daarvoor ook huisartsen in de regio benaderen. Het gaat om een paar duizend patienten. Dat maakte de Raad van Bestuur (RvB) van het ziekenhuis gisteren bekend. Tegelijk kondigde de voorzitter van de RvB Herre Kingma een extern vervolgonderzoek aan naar de rol van de bestuurders, medici en toezichthouders vanaf 2004. Duidelijk moet dan worden waarom het zes jaar lang kon duren voordat de deksel van de doofpot ging. Maar ook of er later is geknoeid met de dossiers. Ook minister Klink gelaste een nieuw extern onderzoek naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De disfunctionerende arts Jansen Steur verklaarde tussen 1998 en 2004 talrijke patiënten ten onrechte ongeneeslijk ziek. In 2004 werd hij weggestuurd, maar de affaire werd door de toenmailige RvB in de doofpot gestopt. De commissie Lemstra – ingesteld door het MST – velde begin dit jaar een vernietigend rapport over de gang van zaken destijds in het ziekenhuis.

De twee nieuwe onderzoeken naar de IGZ en het MST raken beide Kingma. Toen Jansen Steur zijn slachtoffers maakte was hij de hoogste baas bij de Inspectie. Nu leidt hij het ziekenhuis. Bij de IGZ is de kwestie nooit met hem besproken. Bij het MST is hij ook nooit ingelicht, zegt hij.

Gisteren eiste een meerderheid van de Tweede Kamer opnieuw een onderzoek. De kamercommmissie Volksgezondheid debatteerde over de doofpot Enschede. De partijen zien een vervolgonderzoek als een belangrijke stap om patiënten het vertrouwen in de gezondheidszorg te laten behouden. Klink gaf het MST weinig ruimte. “Ik ben daar voor”, aldus Klink. Maar hij wilde dat liever niet zelf opdragen. “Ik doe een dringende oproep aan het ziekenhuis. Ik kan me niet voorstellen dat het MST de Kamer wil schofferen.”

Kort daarna liet Kingma, bij het debat aanwezig, weten dat die ochtend al besloten was tot zo’n onderzoek. Hij zegt zich geen enkele zorgen te maken over zijn eigen positie. “Ik heb misschien publiekelijk de schijn tegen, maar ik ben bij de inspectie nooit geïnformeerd. Achteraf kun je zeggen dat het wel gemoeten had. Maar als ik had geweten van de affaire Jansen Steur, dan was ik er op af gegaan. Ik heb als inspecteur gejaagd op allerlei misstanden. Ik was de eerste die een ziekenhuis sloot. Dat soort zaken was een kolfje naar mijn hand. Ik had geen belang om Jansen Steur stil te houden.” Kingma overweegt Wolter Lemstra de opdracht te geven.

Gisteren onthulde deze krant dat er na het vertrek van Jansen Steur in het MST aantekeningen van Jansen Steur uit medische dossiers zijn weggegooid. Dat is verboden. Gisteren kwam de RvB direct bij elkaar. Kingma: “Ik ben daar vreselijk boos over. Dit grenst aan het misdadige.”

Mogelijk volgende week presenteert de RvB een pakket aan maatregelen om een herhaling van deze affaire te voorkomen. Minister Klink kondigde aan het vervolgonderzoek van het MST scherp in de gaten te houden. Met name de PvdA had twijfels of de huidige Raad van Bestuur dat onderzoek wel zelf in gang kon zetten, mede gezien de positie van Kingma.

Bron : TCTubantia