ALMELO – De in opspraak geraakte oud-neuroloog Jansen Steur heeft niet gehandeld uit winstbejag.

Dat zegt zijn advocaat, Frank van Gaal. “Geld speelde geen enkele rol.” De arts vertelde tussen 1998 en 2003 ten onrechte tegen patiënten dat zij leden aan Alzheimer, MS of Parkinson en liet hen daar – vaak in hoge dosis – medicijnen voor slikken. Ook een middel dat pas op de markt was.

De grote vraag voor die patiënten is tot de dag vandaag: waarom deed hij het? Hun juridisch adviseur Yme Drost ziet er moedwil in, misschien winstbejag. Jansen Steur schreef aan de commissie Lemstra, die de affaire voor het MST onderzocht, dat hij destijds leed aan persoonlijkheidsstoornissen. Hij was ook verslaafd aan medicijnen. Volgens Van Gaal is dat de meest aannemelijke oorzaak. “Hij velde de foute diagnoses in elk geval niet met opzet.”

Op dit moment is alleen de arts verdachte. Oud-bestuurders van het MST niet, hoewel de Commissie Lemstra aantoont dat de toenmalige Raad van Bestuur (RvB) en de inspectie ook grote fouten maakten. Zij grepen niet in, waarna het drama een grote omvang kreeg. Drost heeft ook aangifte tegen het MST gedaan. Van Gaal – die volhoudt dat er geen sprake is van een groot aantal foute

diagnoses – zegt het zuur te vinden, dat anderen er schijnbaar in slagen ‘hun straatje schoon te vegen’. Gistermiddag werd bij de rechtbank in Almelo de regionaal inspecteur Wim Nugteren achter gesloten deuren als getuige gehoord. Hij zou er bij de inspectie (IGZ) vooral verantwoordelijk voor zijn geweest, dat de neuroloog in stilte kon vertrekken met behoud van salaris. Volgens de IGZ zou het MST hen echter niet goed hebben geïnformeerd. Nugteren hield dat onder ede overeind. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld.” Het is voor het eerst dat hij reageert. Donderdag vroegen CDA, PvdA en VVD om een nader onderzoek naar de rol van de huidige RvB. Dick Veltman, voorzitter van de Raad van Toezicht, zegt zich daar op te beraden. “Maar de vraag is of dat zinvol is.”

Bron : TCTubantia