Gisteren verscheen in de TC Tubantia een interview met emeritus hoogleraar strafrecht Tom Schalken. In dit interview heeft Schalken zware kritiek op de vrijspraak van ex-neuroloog Jansen Steur. Hij denkt zelfs dat het OM in cassatie ‘een goede kans’ maakt om het arrest van het Hof te laten vernietigen door de Hoge Raad. Mocht dit zo zijn dan moet het hoger beroep opnieuw plaatsvinden.

Hoger beroep

Op 18 juni 2015 werd ex-neuroloog Ernst Jansen Steur door het Hof in Arnhem vrijgesproken, omdat het Hof in zijn handelen geen opzet zag. Dit terwijl de rechtbank in Almelo hem vorig jaar veroordeelde tot drie jaar cel. Beide uitspraken zijn gedaan op basis van hetzelfde dossier. De verandering in uitspraak in het hoger beroep heeft Schalken dan ook ‘zeer verbaasd’. Ook meent hij dat het Hof ‘heel selectief’ leunt op de verklaringen van Jansen Steur.

Cassatie

Het Openbaar Ministerie is in cassatie gegaan tegen het arrest. Hierover zegt Schalken dat het OM naar zijn mening zeker niet kansloos is. De Hoge Raad toetst in cassatie alleen of het recht juist is toegepast en geïnterpreteerd, men beoordeelt dus niet de feiten opnieuw. Ook wordt getoetst of het arrest voldoende is gemotiveerd. De uitspraak van de Hoge Raad wordt dit jaar niet meer verwacht.