De oud-patiënten van Ernst Jansen zijn in meerderheid tevreden over de eis van zes jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de Twentse neuroloog. Dat is volgens letselschade-expert Yme Drost, die de meeste slachtoffers bijstaat, op te maken uit de eerste reacties onmiddellijk nadat de officier van justitie dinsdag haar strafeis had geformuleerd. “Een stevige eis”, zo duidde Drost ook zelf na de zitting.
Verminderd toerekeningsvatbaar
”Gezien de schade die de patiënten hebben opgelopen is elke eis te laag, maar mijn cliënten zijn ook realistisch.” Tegen Jansen had maximaal twaalf jaar onvoorwaardelijke celstraf kunnen worden geëist. Deskundigen oordeelden echter dat de arts, die kampte met een verslaving, verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht.
Bevel tot gevangenneming
Dat de officier van justitie de rechtbank vroeg om Jansen gevangen te nemen nog voordat in februari het vonnis in de zaak wordt uitgesproken, noemde Drost ‘onverwacht’. “Na het vele lijden van de patiënten is dat iets wat ze bijzonder waarderen.”
Jansen Steur zou volgens het OM het gevang in moeten, omdat het bang is dat hij zich aan de tenuitvoerlegging van de straf zal onttrekken. Hij staat weliswaar in Nederland ingeschreven bij de burgerlijke stand, maar woont feitelijk in Duitsland. Ook vreest het OM dat de oud-neuroloog toch weer als arts in het buitenland aan de slag gaat.
Belangrijke rol Drost, Vorkink en Baard
Drost kreeg in het requisitoir van de officier van justitie complimenten voor zijn vasthoudendheid. Dat er een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld en dat het OM uiteindelijk overging tot vervolging is in het bijzonder aan hem te danken, zo meldde de officier. Ook de journalisten Rob Vorkink en Lucien Baard, van respectievelijk de regionale media RTV Oost en De Twentsche Courant Tubantia, speelden daarbij een belangrijke rol.
Geen beroepsverbod
De officier eiste geen beroepsverbod tegen de blunderende arts, aangezien dat toch alleen maar in Nederland zou gelden. “Jammer”, vindt Drost, die daaraan toevoegde blij te zijn dat hij ook een tuchtzaak aanspande tegen Jansen. Drost deed dat met name om Jansen Steur als arts op de Europese zwarte lijst te krijgen en daarmee feitelijk een Europees beroepsverbod te krijgen. Die tuchtzaak diende begin vorige maand. Uitspraak volgt op 20 december.
Vervolg strafzaak
Maandag volgt het pleidooi van de verdediging. Advocaat Frank van Gaal vertelt dan zijn kant van het verhaal. Of de rechtbank het verzoek van het OM tot gevangenneming overneemt, moet blijken op 17 december. Op die dag mogen officier en advocaat nog eenmaal op elkaar reageren. Ook krijgt Jansen Steur dan de gelegenheid voor een informeel laatste woord in de zaak. Het formele laatste woord krijgt de arts op de zitting van 28 januari 2014. Het vonnis wordt naar verwachting op 11 februari 2014 om 13.30 uur uitgesproken door de Almelose rechtbank.
Bron: Persbureau Novum