De regiezitting in de zaak van de omstreden neuroloog Jansen Steur wordt voortgezet op woensdag 17 april om 14.30 uur. Dat besloot de rechtbank in Almelo onder voorzitterschap van mr. Marcel Bordenga na het aanhoren van de aanvullende onderzoekwensen van raadsman Frank van Gaal van de neuroloog. De rechtbank zal dan haar beslissing ten aanzien van de onderzoekwensen bekend maken. Ook zal de rechtbank dan reageren op de vraag van het OM de volgende regiezitting binnen drie maanden vast te stellen.

Van Gaal wil onder meer nader onderzoek naar een blauwe ordner, waarin Jansen Steur zelf ‘voor het gemak’ de status van patienten bijhield. “Het staat voor mij niet vast dat die alleen kladbriefjes en aantekeningen bevat”, aldus de raadsman. “Want volgens sommige patiënten zijn dossiers nog maar half zo dik als ze ooit waren. Wat er ontbreekt kan ik niet zeggen, dat weet mijn cliënt. Maar het kan bijvoorbeeld gaan om foto’s en brieven. Het kan in elk geval verder gaan dan de opschoning van dossiers, waarover het tot nu toe gaat. Ik wil weten wat er uit de dossiers van Jansen Steur is weggegooid en daarover personeel en patienten ondervragen. Het OM vindt dat er geen relevante stukken ontbreken, maar daar ben ik allerminst van overtuigd.” Van Gaal wil ook letselschadespecialist Yme Drost ondervragen over zijn visie over het mogelijk ontbreken van stukken uit de dossiers. Drost onderzocht in verband met het formuleren van civiele schadeclaims vele tientallen dossiers van ex-patiënten van Jansen Steur.

Van Gaal deelt evenmin de visie van het OM dat als het zover komt, patienten bij voorkeur in  de thuisomgeving moeten worden ondervraagd omdat ze al voldoende mentale schade hebben geleden. “Het is veel gemakkelijker dat bij de rechtbank te doen.”

De Hengelose letselschadespecialist Yme Drost is blij met “de tip” van Van Gaal ten aanzien van de blauwe ordner van Jansen Steur. “Want misschien bevat die ook wel belangrijke gegevens over een client van mij die verlammingen in zijn voet heeft overgehouden aan een botox-behandeling door Jansen Steur. Dat dossier is verreweg incompleet. We hebben gelukkig een afsprakenkaart hoe vaak hij bij Jansen Steur kwam, maar dat zegt onvoldoende over wanneer en in welke mate hij botox heeft gekregen. Hopelijk geeft de ordner ook daar meer inzicht in.”

Zowel rechter Bordenga als Drost vond het opmerkelijk dat de neuroloog opnieuw niet zelf ten tonele verscheen tijdens de regiezitting. Bordenga tegen Van Gaal: “U moet nu het antwoord schuldig blijven op vragen, waarover hij wel uitsluitsel had kunnen geven. Uw cliënt had beter wel op de zitting kunnen verschijnen.” En Drost, die verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in het najaar zal beginnen: “Jansen Steur doet door niet te verschijnen nu zichzelf te kort. Hopelijk komt hij nu een volgende keer wel op de zitting.”