Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag Drost Letselschade schriftelijk laten weten dat de strafzaak tegen ex-neuroloog Jansen Steur begint. Jansen Steur deelde tussen 1996 en 2004 vele tientallen patiënten ten onrechte mee dat ze ernstig ziek waren. De eerste regiezitting staat gepland bij de rechtbank Almelo op woensdag 28 november 2012 om 09.30 uur.

Alle aangevers die op de tenlastelegging zijn vermeld zijn schriftelijk geïnformeerd door het OM. In zeven gevallen gaat het om het ten onrechte stellen van de diagnose Alzheimer, in één geval om zelfmoord na een foutief gestelde ernstige diagnose, en in één geval om een gemiste diagnose met rolstolafhankelijkheid ten gevolge.

In de zogenaamde regiezitting op 28 november kunnen zowel het OM als de verdediging over en weer hun onderzoekswensen bij de rechtbank bekend maken. Daarnaast kunnen tijdens de regiezitting praktische afspraken worden gemaakt over het verloop van de zittingen die nog plaats gaan vinden. De zittingen van de strafzaak zijn openbaar.

OM voegt twee nieuwe gevallen toe aan dagvaarding

Volgens letselschade-expert Yme Drost, re  die 192 slachtoffers van de ex-neuroloog bijstaat, zijn zijn cliënten bijzonder opgelucht dat nu eindelijk de strafzaak tegen de ex-neuroloog begint. In 2007 meldde Drost de kwestie voor het eerst bij het OM. Het duurde uiteindelijk tot begin 2009 voordat het OM de eerste aangifte daadwerkelijk opnam.

De voormalige neuroloog wordt verdacht van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen en laten van patiënten, met zwaar lichamelijk letsel en in één geval zelfs de dood tot gevolg. Daarnaast wordt de ex-neuroloog verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Aan de verdenking van valsheid in geschrifte zijn twee nieuwe gevallen toegevoegd, zo maakte het OM in een persbericht bekend. Dat gebeurde na aangifte van de ziektekostenverzekeraar Menzis. De andere door Menzis aangedragen zaken zullen om proceseconomische redenen niet verder vervolgd worden, aldus het OM.

Het OM heeft nog niet bekend gemaakt of ook het Medisch Spectrum Twente te Enschede en haar (voormalige) bestuurders zich voor de strafrechter zullen moeten verantwoorden.