Voormalig Tweede Kamer Voorzitter Gerdie Verbeet pleitte vandaag in het programma Eva Jinek op Zondag voor meer transparantie rond de handelswijze van de farmaceutische industrie. Verbeet wil dat duidelijk wordt wie medicijnfabrikanten geld geven en hoe dat gebeurt. “De beerput moet open”, aldus Verbeet.

De voormalige voorzitter van de Tweede Kamer reageerde daarmee op uitlatingen van letselschade-expert Yme Drost gisteren via SBS6. Die zei aanwijzingen te hebben dat Jansen Steur patiënten als proefkonijnen heeft gebruikt, mogelijk in samenwerking met de farmaceutische industrie. Drost wil dat die mogelijke banden worden onderzocht.

Ook reageerde Verbeet, die voorzitter is van de patiëntenfederatie NPCF,  in de uitzending op het feit dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het in 2009 op een akkoordje gooide met de omstreden neuroloog Jansen Steur: “Je kunt niet zeggen: hij heeft getekend en dan mondje toe.”

Yme Drost vertegenwoordigt ongeveer 200 gedupeerde patiënten van Jansen Steur en wil dat er onderzoek komt naar de banden van de neuroloog met de fabrikanten. „Er is geëxperimenteerd met medicijnen. Laten we kijken welke rol de farmaceutische industrie daarin heeft gespeeld en hoe onafhankelijk artsen nog zijn, als het gaat om mogelijke financiële belangen die op dat punt spelen”, zegt Drost in de uitzending.

Er is op dit moment veel aandacht voor de kwestie Jansen Steur nadat hij onlangs, werkzaam als neuroloog, werd ontdekt in een Duitse kliniek in Heilbronn.