De rol van de huidige Raad van Bestuur (RvB) van het Medisch Spectrum Twente in Enschede moet nader onderzocht worden in de doofpotaffaire rond neuroloog Jansen Steur. Dat vindt een Kamermeerderheid.Ook minister Klink (Volksgezondheid) doet ‘een moreel’ beroep op de RvB of toezichthouders om daartoe over te gaan. RvB-voorzitter Kingma van het MST heeft ‘geen principiële bezwaren’ tegen een vervolgonderzoek maar hij wil eerst de aanbevelingen van de commissie-Lemstra opvolgen. „Dat zijn we ook verplicht naar onze patiënten die te lang in de kou zijn blijven staan.”
De MST-neuroloog, die verslaafd was aan medicijnen, verklaarde talrijke patiënten onterecht ongeneeslijk ziek. Hij functioneerde slecht vanaf 1994. Hij mocht in 2004 – ook van de inspectie – met stille trom vetrekken. De huidige RvB heeft de commissie Lemstra onderzoek laten doen naar die periode. Lemstra legde bloot hoe het ziekenhuis destijds uit angst voor haar reputatie de kwestie stilhield. VVD’er Zijlstra vindt echter dat daarmee ‘niet alle vragen zijn beantwoord’, zei hij in de vergadering van de Kamercommissie over verbeteringen in de zorg. „Is er na 2004 wel alles gedaan om al die gedupeerde patiënten te helpen? Wat wist de huidige Raad van Bestuur werkelijk over die affaire, en wanneer precies? Als dat nadere onderzoek er niet komt, zal ik de minister vragen de inspectie daar op te zetten.” Hij krijgt bijval van de PvdA en het CDA.
Minister Klink zegt daarop ‘erover na te denken’. „Het is in eerste instantie niet aan mij, maar aan het ziekenhuis zelf. De Raad van Toezicht zou daar een taak in kunnen hebben. Een bestuur moet van goeden huize komen om dat in de wind te slaan.”
Woordvoerder Arkenbout van het MST zegt in een reactie namens Kingma dat een vervolgonderzoek tot de mogelijkheden behoort. „Waarom niet? Maar laten we nu eerst de aanbevelingen van de Commissie Lemstra uitvoeren, zodat een herhaling niet meer kan. Daar wordt hard aan gewerkt; binnenkort komen we al met de eerste maatregelen. Een vervolgonderzoek nu kan dat alleen maar vertragen.”
Letselschade-expert Yme Drost, die circa honderd slachtoffers bijstaat, zegt teleurgesteld te zijn.
Klink heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij vindt dat de neuroloog nooit meer als arts mag werken. Vorige week kondigde de Inspectie dat al aan in deze krant. Klink zegt er op toe te zien dat het werkelijk gebeurt. In een brief aan de Kamer zegt hij een groot deel van de aanbevelingen van Lemstra over te nemen. Lemstra wil onder andere dat specialisten het recht krijgen patiëntendossiers te controleren van collega’s.
Ook moet het makkelijker worden voor personeel om potentieel gevaarlijke situaties te melden bij de Inspectie.
Lemstra is ‘tot op heden’ te spreken hoe zijn rapport is opgepakt.
Bron : TCTubantia