De Hoge Raad heeft dinsdagmiddag besloten dat de vrijspraak van ex-neuroloog Jansen Steur definitief is. Deze uitkomst is geen verrassing. In maart dit jaar werd door de advocaat-generaal Geert Knigge al geadviseerd om de vrijspraak niet te vernietigen. Met dit besluit komt een eind aan ‘de grootste medische strafzaak van Nederland’. Jansen Steur is wel veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, voor verduistering van geld, diefstal en valsheid in geschrifte. Ook is hij door het Tuchtcollege voor altijd uit zijn beroep gezet.

Jansen Steur was tot aan zijn auto-ongeluk een gerespecteerd neuroloog. Na dat ongeluk ging het echter slechter met hem. Zelfs in de rechtbank spraken deskundigen dat zij zich schaamden als arts voor het werk van Jansen Steur. In 2014 werd Jansen Steur door de rechtbank Almelo veroordeeld tot 3 jaar celstraf, in hoger beroep werd hij echter vrijgesproken. Dit omdat het Gerechtshof in Arnhem vond dat het ‘opzettelijk’ verkeerd stellen van diagnoses niet bewezen kon worden. Na dit besluit stelde het Openbaar Ministerie cassatie in en deze is vandaag verworpen.

Achteraf blijkt het cruciaal in de hele affaire dat de vervolging van de arts te laat op gang is gekomen. Als de vervolging eerder was ingesteld, was de kans groot geweest dat Jansen Steur wel veroordeeld zou zijn. Toen TC Tubantia en letselschade-expert Yme Drost met onthullingen kwamen heeft het Openbaar Ministerie de zaak een paar jaar laten liggen. Toen het OM vervolgens overging tot vervolgen waren sommige schulddelicten net verjaard. Het OM kon Jansen Steur toen alleen nog maar vervolgen voor ‘opzet’, wat veel moeilijker te bewijzen is.

Het persbericht over de uitspraak van de Hoge Raad plus de volledige tekst van de uitspraak van de Hoge Raad is te vinden op de website van de rechtspraak.nl.

Bron: TC Tubantia