De gemeente Haaksbergen legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank Almelo met betrekking tot het Monstertruck-drama. Ze heeft besloten om niet in hoger beroep te gaan. Dit meldde vanmorgen de gemeente Haaksbergen op haar website.

Voor burgemeester G.J. Kok is de uitspraak, zoals die er nu ligt, heel duidelijk. Hij liet eerder al weten veel waarde te hechten aan de uitspraak van een onafhankelijke rechter. Hij respecteert het besluit van de rechtbank en vindt verder ‘juridisch getouwtrek’ niet in het belang van Haaksbergen. Tot nu toe heeft de uitspraak nog niet geleid tot bestuurlijke consequenties binnen de gemeente.

De bestuursrechter in Zwolle oordeelde op 28 oktober 2015, dat de vergunning voor het evenement met de monstertruck onterecht is verleend. Zo waren de risico’s van tevoren niet voldoende ingeschat en was het niet duidelijk wat de stunt precies inhield. Die uitspraak was in lijn met de eerdere uitspraken van de Bezwarencommissie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gemeente Haaksbergen wacht nu af wat de uitspraak financieel voor haar betekent. De gemeente is wel verzekerd. Het Waarborgfonds heeft intussen al wel de eerste schade uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden.

Bij het evenement van 28 september 2014 vielen drie doden en tientallen gewonden, doordat de monstertruck het publiek inreed. Door slachtoffers en nabestaanden was daarom (ook) een rechtszaak tegen de gemeente Haaksbergen aangespannen.