Woensdag 16 september aanstaande vindt bij de Rechtbank in Almelo een zitting plaats over het monstertruck-drama in Haaksbergen in september vorig jaar. Bij dit drama kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot vervolging van de bestuurder van de monstertruck en de organiserende stichting. De gemeente Haaksbergen en zijn ambtenaren genieten volgens de vaste rechtspraak de strafrechtelijke immuniteit, waardoor het Openbaar Ministerie geen recht zou hebben te vervolgen.

Verweerschrift

Op verzoek van betrokkenen buigt een rechter zich nu over de zaak, nadat zij bezwaar tegen de door de gemeente verleende vergunning hadden gemaakt. Bij deze zitting mogen beide partijen hun mening geven. De gemeente Haaksbergen heeft bij de Rechtbank een verweerschrift ingediend. Dit verweerschrift eindigt normaliter met het verzoek de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren. Maar de gemeente Haaksbergen heeft besloten dit niet te doen. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok gaf aan dat hij dat oordeel overlaat aan de bestuursrechter.

Onafhankelijk oordeel

De in mei afgetreden ex-burgemeester, Hans Gerritsen, heeft steeds volgehouden dat de vergunning terecht was afgegeven en dat hij hem weer zou afgeven. Nu laat de gemeente dat oordeel dus over aan de rechter. Burgemeester Kok vindt dat de rechter de ontvankelijkheid van de beroepen moet toetsen en een onafhankelijk oordeel over de verleende vergunning moet geven.