Op woensdag 15 oktober wordt in Haaksbergen om 19.30 uur een raadsinformatiebijeenkomst gehouden in het gemeentehuis over het monstertruck-drama. Dat heeft de gemeente vrijdag bekend gemaakt. De stukken die betrekking hebben op het monstertruckevenement heeft de gemeente inmiddels via haar website openbaar gemaakt. Het drama had 3 doden en bijna 30 gewonden tot gevolg.

Doel raadsinformatiebijeenkomst

“De raadsinformatiebijeenkomst heeft als doel de raadsleden zo goed mogelijk te informeren over het drama. Daarbij moet wel gerealiseerd worden dat vragen over hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren voorlopig nog niet beantwoord kunnen worden”, zo laat de gemeente weten. De bijeenkomst zal daarom volgens de gemeente vooral gaan over de aanpak van het ongeval en het nazorgtraject.

Drost staat 29 slachtoffers bij

Letselschade-expert Yme Drost laat weten dat zijn kantoor inmiddels 29 slachtoffers van het monstertruck-drama bijstaat. Hij heeft alle door de gemeente openbaar gemaakte stukken bestudeerd. Drost zegt dat er met de verstrekking van de vergunning veel meer is misgegaan dan uit de eerste openbaar gemaakte stukken bleek. Drost tekende anderhalve week geleden al bezwaar aan tegen de vergunningverlening. Dat deed hij namens zijn cliënten om de kans op een succesvolle aansprakelijkstelling van de gemeente te vergroten.

“Organisatie blijkt verzekerd”

De stichting Sterevenementen, die de stuntshow met de monstertruck organiseerde, is verzekerd bij Nationale Nederlanden, zo laat Drost weten. Drost kan nog niet bevestigen of die verzekering ook daadwerkelijk dekking biedt voor de slachtoffers van het drama. “Dat zal formeel nog moeten blijken, maar ik heb goede hoop”, zegt Drost. Drost stelt verder nog niet te kunnen zeggen in hoeverre ook de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de eigenaar van de Monstertruck onder de polis van Nationale Nederlanden is gedekt.

Dat de eigenaar van de Monstertruck aansprakelijk is, staat volgens Drost op grond van de Wegenverkeerswet vast: “Die wet biedt bescherming aan niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers (de toeschouwers van het evenement) ten opzichte van een gemotoriseerde verkeersdeelnemer (de monstertruck).”

Als Nationale Nederlanden dekking biedt voor de schade, wil Drost bewerkstelligen dat Nationale Nederlanden als zogenaamd “regelend verzekeraar” gaat optreden. “Het is dan aan Nationale Nederlanden om al dan niet een deel van de schade te verhalen op eventuele andere verzekeraars die dekking bieden. Dat maakt een vlotte schadeafwikkeling voor alle partijen een stuk eenvoudiger”, zegt Drost.

Stukken bijeenkomst

De door de gemeente openbaar gemaakte stukken ten behoeve van de raadsinformatiebijeenkomst a.s. woensdag vindt u hier.