Vanaf vandaag behandelt de rechtbank in Arnhem het hoger beroep van de stuntrijder Mario D. die vorig jaar werd veroordeeld als schuldige in het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Zijn advocaat wil daarbij de autosportdeskundige Tim Coronel als getuige horen.

Bij een show met zijn monstertruck op die noodlottige zondag 28 september 2014 op een parkeerplaats voor de Jumbo in Haaksbergen, bleef het gaspedaal van de truck hangen. Mario D. kon de bocht niet halen, waardoor zijn monstertruck als een bulldozer op het publiek inreed. Met als gevolg drie doden: Tim Harders (5), Geert Striezenau (50) en Betsy Herrewijn (73), en daarnaast nog 28 gewonden.

Onterecht

Mario D. blijft bij zijn lezing, hoewel die niet door technisch onderzoek wordt ondersteund. Hij werd schuldig bevonden aan de dood van het drietal en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan 28 toeschouwers. Het Almelose rechtbankvonnis op 15 april 2016: 15 maanden cel plus 5 jaar beroepsverbod. Mario D. vindt dat hij onterecht als enige schuldige is aangewezen. En mocht hij dan toch worden veroordeeld, dan vindt hij een veel lagere straf op zijn plaats. Zijn raadsman Rob Oude Breuil en hij pleiten vanaf vandaag voor het gerechtshof voor strafvermindering tot hooguit een taakstraf.

Getuigen

De raadsman, die Mario D bij zijn hoger beroep. verdedigt, vraagt vijf getuigen te mogen horen over het haperende gaspedaal en het technische onderzoek, onder wie autosportkenner en BN’er Tim Coronel. Deze heeft zich in de media vaker over het ongeluk uitgelaten. Hij vertelde Mario D. te kennen als iemand die alles ‘keurig netjes en professioneel doet’. Coronel zei eerder te denken dat D. onwel was geworden dan dat de oorzaak een technisch mankement zou zijn.
De strafpleiter vraagt om, behalve Coronel, nog vier deskundigen te mogen ondervragen: Noordhollander Kramer die de motor van 1.500 pk bouwde, deskundige Von Balluseck die motoren reviseert, de Duitse monstertruckcoureur Klaas (over de omvang van de parkeerplaats aan de Stationsstraat) en dragracer Van der Spek die met vergelijkbare motoren werkt.

Vervolg

Raadsman Oude Breuil wil deze getuigen laten oproepen voor een eerste zitting. “Deze zaak bleef te lang op de plank liggen. Toen dat werd ontdekt, wilde men meteen met de inhoudelijke behandeling beginnen. Daar heb ik bezwaar tegen gemaakt.” Bij de laatste herdenking in Haaksbergen uitten nabestaanden en slachtoffers ook al kritiek dat niets over het hoger beroep werd vernomen.
Het Gerechtshof in Arnhem beslist over twee weken of vijf kenners van de racewereld worden ondervraagd over het monstertruckdrama in Haaksbergen. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen het horen van de racekenners, aldus advocaat-generaal Michael van Leent bij de aftrap van het hoger beroep in Arnhem.

BRON: dagblad Tubantia


Voor meer achtergrond-informatie zie ook ons dossier: Monstertruck