Hoger beroep monstertruckongeluk
Houdt de veroordeling van monstertruckchauffeur Mario D. tot vijftien maanden cel stand? Dat is de vraag tijdens het hoger beroep in het ‘monstertruckdrama’ dat zich in 2014 in Haaksbergen voordeed. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak dinsdag 17 april 2018 inhoudelijk.
Tijdens het evenement AutoMotorSportief vielen destijds drie doden en 28 gewonden toen een 1500 pk monstertruck op het publiek inreed. De rechtbank in Almelo legde chauffeur D. (53 jaar) uit Vijfhuizen in 2016 vijftien maanden celstraf op voor dood door schuld. Ook mocht hij vijf jaar lang niet werken als stuntman, oordeelde de rechtbank.
Onvoorzichtig en nalatig
De rechtbank vond dat D. onvoorzichtig en nalatig was geweest. Hij had moeten zien dat hij een onverantwoord risico nam door in de richting van het publiek te rijden. Zelfs onder ideale omstandigheden zou hij rakelings langs het publiek zijn gereden, meende de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van anderhalf jaar geëist en een beroepsverbod voor tien jaar.
In hoger beroep zet raadsman Rob Oude Breuil in op een lagere straf voor zijn cliënt, liet hij aan RTV Oost weten. Hij vindt een werkstraf voor Mario D. meer op zijn plaats.
Aangrijpende verklaringen
In de rechtbank toonde chauffeur D. pas op de tweede zittingsdag berouw. Hij vond dat hij ,,het toch nooit meer kon goedmaken’’. Slachtoffers van het monstertruckdrama lazen aangrijpende verklaringen voor. Zo is er een man die zijn tong grotendeels moet missen en daardoor nooit meer vast voedsel kan eten. Andere slachtoffers liepen botbreuken op, klaplongen, gescheurde organen en/of hersenletsel. Ook in het hoger beroep zullen slachtoffers aan het woord komen, meldt dagblad TC Tubantia.
Gas bleef open staan
D. zei tijdens de rechtszitting dat het gas van zijn monstertruck ,,open bleef staan’’ nadat hij op het plein voor de Jumbo over een rij autowrakken was heengereden. Zijn woorden: ,,Als het gas openstaat, kun je remmen wat je wilt. Dan druk je de noodknop in, maar is het al te laat.’’ Achteraf was de kritiek dat het plein veel te klein was voor de geplande stunt. D. zelf beweerde dat hij zonder problemen met het gas de draai gemakkelijk had kunnen maken.
Sterevenementen veroordeeld
De organisatie Stichting Sterevenementen, die de stunt met de truck regelde, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een boete van 25.000 euro voor dood door schuld, overeenkomstig de eis van het OM. De rechtbank was van mening dat de stichting tekort is geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. De stichting moet zich maandag 23 april in hoger beroep verantwoorden.
Merendeel claims afgehandeld
Drost Letselschade behartigde de belangen van 53 slachtoffers van het monstertruckdrama. Het merendeel van de schadeclaims is afgehandeld, volgens algemeen directeur Yme Drost. Onder de 53 slachtoffers die zich tot Drost wendden, bevonden zich mensen die gewond zijn geraakt en mensen die ‘shockschade’ hebben opgelopen als gevolg van wat ze hebben meegemaakt.