Vandaag vond bij de Rechtbank in Almelo een hoorzitting plaats over het drama met de monstertruck van september vorig jaar. Bij dit drama, dat plaatsvond in Haaksbergen, kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond.

Gemeente Haaksbergen toch voor de rechter

In juni besloot het Openbaar Ministerie (OM) tot het vervolgen van de chauffeur van de monstertruck en de organiserende stichting. De gemeente Haaksbergen en zijn ambtenaren konden strafrechtelijk niet vervolgd worden vanwege de strafrechtelijk immuniteit voor de uitvoering van exclusieve overheidstaken, aldus het OM. Slachtoffers tekenden eerder al bezwaar aan tegen de door de gemeente verleende vergunning. Tegen de beslissing op bezwaar is vervolgens beroep ingesteld. Dat beroep dient vandaag. De bestuursrechter zal zodoende een oordeel uitspreken over de rol van de gemeente in het monstertruck-drama.

Brief Plasterk

Maandag 14 september heeft minister Plasterk een reactie gegeven op het rapport Monster Truck ongeval Haaksbergen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Uit het rapport van de OvV blijkt niet dat de regelgeving over evenementen te kort schiet. Wel vindt Plasterk dat het proces van vergunningverlening, waar mogelijk, geprofessionaliseerd moet worden. Dit geldt ook voor de kwaliteitseisen die aan de vergunningen worden gesteld. Het kabinet heeft er vertrouwen in dat gemeenten de aanbevelingen serieus nemen.

Zitting 16 september 2015

Tijdens de zitting van vandaag mochten de betrokken partijen hun mening geven over het ongeval met de monstertruck. De gemeente Haaksbergen heeft al bekend gemaakt dat zijn verweerschrift niet eindigt, zoals normaliter, met het verzoek om de ingediende bezwaren ongegrond te verklaren. Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok heeft namens de gemeente aangegeven dat oordeel over te laten aan de bestuursrechter. Burgemeester Kok vindt dat de rechter de ontvankelijkheid van de beroepen moet toetsen en een onafhankelijk oordeel over de verleende vergunning moet geven.

Hierbij een link naar het pleidooi van letselschade-expert Yme Drost die optrad namens een aantal slachtoffers: Pleidooi Yme Drost monstertruck-drama Haaksbergen

Eerste reacties

In een eerste reactie op de hoorzitting zei Yme Drost, dat hij optimistisch gestemd is over een goede afloop. Al is het oordeel natuurlijk aan de rechters, die zich goed in de materie hadden ingelezen, aldus Drost. Drost blijft bij zijn conclusie, “dat de gemeente volstrekt onvoldoende aandacht heeft besteed aan de veiligheidsaspecten.” Ook vond hij het jammer dat de slachtoffers zelf, waarvan een aantal op de zitting aanwezig was, niet bij de vragen werden betrokken.

De rechtbank in Almelo doet op woensdag 28 oktober 2015 om 12.00 uur uitspraak.