Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, waarbij 3 mensen omkwamen en 28 mensen gewond raakten, zou zijn veroorzaakt door een technisch defect. Dit blijkt uit de bevindingen van de technische recherche, die met grote moeite de oorzaak kon opsporen. Het rapport vermeldt dat door een kapot schakelaartje (een relais) de achterwielen niet meestuurden. Mario D., die de monstertruck bestuurde, kon bij het maken van een bocht niet meer op tijd reageren, waardoor hij het publiek inreed. Met dramatische gevolgen.

De stunttruck, die overigens door Mario D. zelf gebouwd is, heeft een onafhankelijke voor- en achterwielbesturing. De achterwielen moeten met een schakelaartje actief worden ingeschakeld. Bij de tweede testdag van de technische recherche werd ontdekt, dat dit schakelaartje niet goed functioneerde en dat daardoor de achterwielen niet meestuurden.

Volgens de advocaat van Mario D. is dus niet een menselijke fout, maar een technisch mankement de oorzaak van het drama. Zijn cliënt ervaart dat min of meer als een opluchting, aldus de advocaat in een artikel in De Telegraaf.
Aanstaande dinsdag moet de bestuurder voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde de uitkomsten van het onderzoek ontkennen, noch bevestigen. Uiteraard zal de rechtbank in  de besluitvorming de uitkomsten van de technische recherche meenemen.