Gisterochtend is in de rechtbank in Almelo de rechtszaak rondom het monstertruckdrama in Haaksbergen begonnen. De organisator van het evenement, Stichting Sterevenementen, en de chauffeur Mario D. zijn hiervoor aangeklaagd. In september 2014 kwamen bij dit ongeluk 3 mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond. De stichting en de chauffeur wordt dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Stichting Sterevenementen Haaksbergen

In Almelo werd aangevangen met het verhoor van de directeur van de Stichting Sterevenementen Haaksbergen, Geerlof Kanis. Kanis gaf aan dat er door de stichting aan de verplichtingen qua veiligheid is voldaan. “Elk jaar ziet het evenement in Haaksbergen er een beetje hetzelfde uit, met dit jaar de monstertruck als eyecatcher. We hebben alles gedaan wat kon”. De Stichting Sterevenement hechtte vooral veel waarde aan het oordeel van de chauffeur gezien de veiligheid. Als Mario D. had aangegeven dat het niet veilig zou zijn, had de stunt geen doorgang gevonden. Kanis: “wij zoeken een professioneel bedrijf als we iets organiseren waar we zelf geen verstand van hebben. We vragen dan of het veilig is om te doen”. De stichting heeft voor het evenement een foto van het terrein gestuurd naar de chauffeur, met de vraag of er voldoende afstand was tot het publiek voor de stunt. Kanis werd door de rechter geconfronteerd met de vraag of de stichting zich achteraf een verwijt maakt. Kanis: “we hebben ons best gedaan, ik heb niet het idee dat wij in strafrechtelijke zin fout waren”. De officier van justitie is het niet met hem eens, gelet op de dagvaarding.

Uitkomsten onderzoek NFI

Vervolgens werd overgegaan met het verhoor van de chauffeur van de monstertruck, Mario D. Eerst werden de uitkomsten van het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voorgedragen. Dit was een onderzoek naar de technische staat van de monstertruck. Hieruit kwam naar voren dat het voertuig niet voldeed aan internationale veiligheidseisen en dat het niet goed was onderhouden. Uit het onderzoek is niet gebleken wat de precieze oorzaak van het drama is geweest. Volgens de rechtbank heeft Mario D. te weinig rekening gehouden met het idee dat het ook fout zou kunnen gaan. D. verklaarde: “Ik weet 1000% zeker dat ik heb geremd, op sommige video’s is dat ook te horen. Het gas bleef tijdens de stunt openstaan, ik heb zelfs nog de noodknop gebruikt”. Mario D. gaf aan dat hij voor het evenement niet is gaan kijken bij het terrein, ondanks twee uitnodigingen. Hij had wel de plek waar de stunt moest plaats vinden gegoogeld en zijn snelheid aangepast aan de ruimte die hij had. D.: “ik heb niet als een waanzinnige gereden en probeer mijn stunts altijd zo veilig mogelijk te doen”. Op de vraag of hij niet meer veiligheidsmarges had moeten inbouwen, antwoordde de chauffeur dat dit achteraf gezien zo is. Mario D. leek tijdens het verhoor niet in staat te zijn alle vragen te beantwoorden. Ook had de voorzitter van de rechtbank het gevoel dat hij, de officier van Justitie en de chauffeur op een ander niveau communiceerden.

Slachtofferverklaringen

Negen slachtoffers en/of nabestaanden hebben gisteren een indrukwekkende verklaring afgelegd voor de rechtbank in Almelo. De chauffeur van de monstertruck luisterde naar de verhalen van de nabestaanden en slachtoffers. Naderhand zei hij één ding: “ik kan het toch nooit meer goedmaken”. De voorzitter van de Stichting Sterevenementen vond het moedig dat de mensen hun gevoelens en de gevolgen kenbaar hadden gemaakt. Volgens letselschade-expert Yme Drost is dit een gemiste kans en voor de slachtoffers moeilijk te begrijpen. “De slachtoffers en nabestaanden die ik heb gesproken zijn boos en teleurgesteld. Teleurgesteld in het feit dat de chauffeur niet het achterste van zijn tong laat zien over de oorzaak van het ongeluk. Ook kunnen ze moeilijk begrijpen dat de chauffeur geen emotie liet zien en niet in staat bleek te zijn om sorry te zeggen voor het aangerichte leed”.

Vervolging gemeente Haaksbergen

Letselschade-expert Yme Drost, die veel slachtoffers bijstaat, onderzoekt nog de mogelijkheid om het Openbaar Ministerie, via een zogenaamde artikel 12 Sv. procedure, te dwingen om de gemeente Haaksbergen alsnog strafrechtelijk te vervolgen. Drost wil eerst het strafvonnis tegen Mario D. en de organiserende stichting afwachten voordat daarover een definitief besluit wordt genomen. Drost noemde vandaag het besluit van het Openbaar Ministerie om de gemeente niet strafrechtelijk te vervolgen, “op basis van ingewonnen extern advies, niet meer van deze tijd en in strijd met het Europees recht”. Het Openbaar Ministerie houdt vast aan het zogenaamde Pikmeerarrest van de Hoge Raad waardoor strafvervolging van een gemeente niet mogelijk zou zijn.

Vervolg strafzaak dinsdag

Vandaag, dinsdag 15 maart, wordt in de rechtbank in Almelo de strafzaak hervat. De chauffeur Mario D. en de stichting Sterevenementen zullen te horen krijgen welke straf er tegen hen wordt geëist.