Een belastend rapport van de calamiteitencommissie van de Ziekenhuis Groep Twente brengt de in opspraak geraakte chirurg Rakic verder in het nauw.

De arts Serdjan Rakic geldt als één van de topchirurgen van de ZGT. Maar hij zit al zeker sinds juni vorig jaar thuis naar aanleiding van ‘mogelijke calamiteiten’. Volgens het ziekenhuis niet omdat hij op non-actief is gesteld, maar omdat hij ziek is. De chirurg, die sinds 1985 in de ZGT werkte, is zelf niet bereikbaar voor commentaar.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet nader onderzoek. Dit meldt het dagblad Tubantia vanmorgen.

Het is niet de eerste keer dat Rakic in opspraak raakt. Al in 2010 waren er klachten over zijn behandelingen. Er waren toen enkele schadeclaims tegen hem ingediend. Een daarvan kwam van een weduwe van wie de man na een operatie was overleden.  Het ziekenhuis stelde toen wel een onderzoek in. Maar zij concludeerde dat er geen medische fouten waren gemaakt door Rakic. Wel dat er sprake was van communicatieproblemen. Een jaar later onderzocht de IGZ ook de klachten en deze onderschreef de conclusie van het ziekenhuis.

Belastend rapport

Aanleiding voor dit nieuwe belastende rapport is een vorig jaar fout verlopen galblaasoperatie in het Hengelose ZGT-ziekenhuis. De betrokken patiënte overleefde de ingreep gelukkig, maar onderging wel met spoed een hersteloperatie in Enschede.
Van de galblaasoperatie waren videobeelden gemaakt. Deze liet de calamiteitencommissie door andere artsen beoordelen, die met een belastend rapport kwamen. De werkwijze en techniek van Rakic werd bekritiseerd als zijnde van een relatief onervaren chirurg.

De IZG zal nader onderzoek doen naar aanleiding van dit rapport. De betrokken vrouw had onlangs op uitnodiging van de IGZ een gesprek over het rapport en wat haar is overkomen. Ze zegt een klacht tegen de chirurg in te gaan dienen bij het Medisch Tuchtcollege, aldus de Tubantia.