Onderzoeksraad komt binnenkort met rapport
Ruim een jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door het bericht, dat er met salmonella besmette zalm in de winkels lag. De zalm, afkomstig van visfabrikant Foppen uit Harderwijk, werd uit de schappen gehaald. Dat voorkwam echter niet dat duizenden mensen ziek werden van het eten van de besmette salmonellazalm. Voor sommigen had het eten van de zalm grote gevolgen. Zij zijn tot de dag van vandaag niet hersteld van de besmetting. Sommige slachtoffers zullen ook niet meer herstellen; zij liepen blijvende gezondheidsschade op.

Letselschade door salmonellazalm

Drost Letselschade staat ruim 500 slachtoffers van de salmonellabesmetting bij in het verhalen van hun letselschade. Tot op heden keerde de verzekeraar aan slachtoffers, die zich bij Drost hebben gemeld voor het verhalen van hun schade, een totale schade van ruim 1 miljoen euro uit. Dat bedrag zal nog verder oplopen. Nog lang niet alle schades zijn namelijk afgewikkeld.

Salmonella is geen simpele voedselvergiftiging

Yme Drost: “De impact van de salmonellabesmetting is groot geweest, maar eigenlijk hoor je er nog maar weinig over. Dat verbaast mij enorm. De gevolgen zijn immers minstens zo groot als die van bijvoorbeeld een behoorlijke treinramp, zo niet groter. Terwijl je bij dergelijke incidenten tot in lengte van dagen hoort over de gevolgen, horen we hier nagenoeg niets meer over. Als we kijken naar de gezondheidsschade die door de salmonellabesmetting is ontstaan, dan is die schade aanzienlijk. Maar ook de schade voor de maatschappij is aanzienlijk geweest. Denk eens aan de enorme kosten van medische zorg, die door de besmetting zijn ontstaan. Ook voor de individuele slachtoffers is de schade soms heel groot. Ik sta bijvoorbeeld een slachtoffer bij, dat door de besmetting aan een been verlamd is geraakt. Ook zijn er slachtoffers die hun chemokuren niet af konden maken door de besmetting. Er zijn mensen overleden en er zijn slachtoffers die hun hele verdere leven te maken zullen hebben met een chronische reumatische aandoening. Een salmonellabesmetting kun je niet afdoen als een simpele voedselvergiftiging. Een besmetting met salmonella kan bijzonder ernstige gevolgen hebben.”

Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert rapport

Binnenkort presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) haar definitieve rapport betreffende de salmonellabesmetting. Het conceptrapport over de salmonella-uitbraak in 2012 is door de OvV op 10 september 2013 ter inzage gestuurd naar betrokken partijen. De inzagetermijn loopt tot en met 8 oktober 2013, zo meldt de OvV op haar website. Yme Drost: “Ik verwacht dat de Onderzoekraad in dat rapport met krachtige adviezen komt hoe in de toekomst een salmonellabesmetting, zoals die zich nu heeft voorgedaan, kan worden voorkomen.“