HARDERWIJK (ANP) – Consumenten die ziek zijn geworden door met salmonella besmette gerookte zalm, krijgen een vergoeding. Dat meldde visfabrikant Foppen zondag aan het ANP.

,,Een vergoeding zal worden verleend aan consumenten van wie (aantoonbaar) vaststaat dat zij ziek zijn geworden als gevolg van de salmonellabesmetting van gerookte zalmproducten van Foppen”, zo meldt het bedrijf in een verklaring. Consumenten die voor een schadevergoeding in aanmerking denken te komen, moeten een aanvraagformulier invullen.

Zeker 950 mensen in Nederland werden ziek na het eten van besmette gerookte zalm van Foppen. Het gaat om besmettingen met de Salmonella Thompson-bacterie. Drie mensen zouden zijn overleden ten gevolge van een infectie met de bacterie.

Elk geval zal afzonderlijk worden bekeken

,,Mensen moeten aannemelijk kunnen maken dat zij de zalm hebben gegeten”, aldus Martin de Haan, directeur personenschade van Cunningham Lindsey Nederland, het expertisebureau dat optreedt namens de verzekeraar van Foppen. ,,Het moet juridisch aantoonbaar zijn. Er zullen specifieke vragen worden gesteld om hierover voldoende duidelijkheid te krijgen.”

Elk geval zal afzonderlijk worden bekeken. Over de hoogte van de vergoeding kon De Haan geen mededelingen doen. ,,We kijken wat juridisch gerechtvaardigd is in Nederland, qua materiële en immateriële schade. De concrete kosten, die de mensen hebben gemaakt, zijn belangrijk.

Lestelschade-expert Yme Drost zal nog deze week in een gesprek met vertegenwoordigers van Cunningham Lindsey Nederland de uitgangspunten voor een goede schaderegeling voor zijn cliënten bespreken. Martin de Haan en Yme Drost sprake dat dit weekend met elkaar af.