Volgens een onderzoek van de Consumentenbond in het begin van dit jaar is de gerookte zalm van de supermarktketen Jumbo al langer niet van goede kwaliteit. In februari haalde de Jumbo diverse zalmproducten uit de schappen vanwege besmetting met de listeria-bacterie. Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken.

De Consumentenbond deed onderzoek naar een twintigtal merken gerookte zalm. Daarbij kwamen drie soorten van Jumbo het slechtst uit de test. In een persbericht van afgelopen woensdag vermeldt de bond daarbij ook nog, dat al deze drie afkomstig waren van de leverancier Van Wijnen. Van de monsters van de drie merken bevatte 87 procent op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze eigenlijk al bedorven waren. Drie monsters waren zelfs al bedorven bij aankoop, dus ver voor de uiterste verkoopdatum. De volledige uitslagen van deze test zal de Consumentenbond in april publiceren.

Strengere controles

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, noemt het onbegrijpelijk dat er problemen zijn met zalm. Volgens hem maken veel visverwerkende bedrijven er wat betreft hygiëne een ‘puinhoop’ van. Hij vindt dat de visverwerkende industrie, de supermarkten en de overheid elk hun eigen verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat de misstanden in de sector worden opgelost. En daarbij ook, zoals hij toelicht: “Strengere controles door de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten zelf, en spoedige invoering van hogere boetes en openbaarmaking van controlegegevens van die NVWA, met naam en toenaam, zijn broodnodig”.

Reactie Jumbo

Jumbo zegt in een reactie dat ze bekend zijn met dit onderzoek van de Consumentenbond. ”Deze onderzoeksresultaten samen met de bevindingen van de NVWA zijn voor ons aanleiding geweest om twee weken geleden al de gerookte zalm uit onze schappen te halen. Verder is Jumbo toen per direct met de afname van betreffende leverancier gestopt. Ook zal Jumbo net als andere supermarktketens een natuurlijk conserveringsmiddel toevoegen aan haar gerookte zalmproducten van het Jumbo merk. Dit heeft jammer genoeg enigszins effect op de smaak van de zalm, maar is ondertussen wel gebruikelijk in de markt”, aldus een woordvoerder van de supermarktketen.