Na een jarenlang juridisch gevecht is een vertrouwelijk politierapport uit 2004 openbaar gemaakt waarin staat dat er in het onderzoek naar de vuurwerkamp in Enschede onzorgvuldig met bewijs is omgegaan. “Misdadig wat er is gebeurd”, zei een ex-rechercheur in een reactie voor RTL-nieuws afgelopen dinsdag.

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond. Twee ex-rechercheurs die toen meededen aan het onderzoek naar de ramp, hebben altijd gezegd dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Dat blijkt ook uit het rapport Bureau Interne Zaken van de politie, dat in 2004 is opgesteld. Maar dat rapport bleef geheim.

Vandaag heeft korpschef Heijsman van de regiopolitie Oost-Nederland het rapport na een bevel van de rechter openbaar gemaakt. Er staat in dat er ‘serieuze vragen over de professionaliteit’ kunnen worden gesteld bij delen van het onderzoek.

Onterechte veroordeling

Ex-rechercheur Jan Paalman noemt het misdadig wat er is gebeurd, met name in het onderzoek naar André de Vries. Hij werd onterecht veroordeeld tot 15 jaar cel voor het veroorzaken van de vuurwerkramp. Paalman: “Ik wil vooral rehabilitatie voor de inmiddels overleden André, omdat de politie hem per se als de brandstichter wilde zien terwijl veel zaken daartegen spraken.” De Vries werd later alsnog vrijgesproken en kreeg een schadevergoeding, maar volgens Paalman is hij ‘schandalig’ behandeld.

Uit het rapport van Interne Zaken blijkt onder meer dat er is gerommeld met twee belangrijke bewijzen tegen De Vries: een rood sportbroekje en een gsm. Op het sportbroekje zaten veel kruitsporen, maar in 2004 was niet eens meer vast te stellen of dat broekje wel van De Vries was.

Sportbroekje op hoofd gezet

Ook nam een agent het kledingstuk in een boodschappentas mee naar een bespreking, waar er ‘ongepaste gekheid’ mee werd uitgehaald. Zo zou een collega het broekje op zijn hoofd hebben gezet en hebben gezegd: ‘Kijk eens, de brandstichter van Enschede’. Het broekje ging van hand tot hand in de koffiekamer, voordat het naar het NFI werd opgestuurd. “De rijksrecherche onderzocht dat toen, maar nu blijkt dat dat een flutonderzoek was. Hun onderzoeksopdracht was zo beperkt dat geen enkel pijnpunt aan de orde kwam. En dus was er zogenaamd niks aan de hand”, zegt Paalman.

Paalman is boos dat in de verschenen rapportage alsnog stukken zijn weggelakt, terwijl de rechter daarvoor geen opdracht gaf. Volgens Heijsman is dat gedaan omdat de politie naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, is gestapt. Die moet bepalen of er nu voldoende openbaar is gemaakt over het onderzoek.

Onduidelijkheid blijft

Ondanks het omvangrijke onderzoek is niet vast komen te staan wat de oorzaak is van de ramp en welke personen en instanties daarvoor aansprakelijk zijn, meldt de politiechef. Voor slachtoffers en nabestaanden betekent dit dat zij geen antwoorden op hun vragen hebben gekregen. “Weinig onderzoeken hebben meer impact gehad op slachtoffers, getuigen en eigenlijk de hele samenleving, dan het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede”, zei Heijsman voor RTV-Oost.

Weduwen willen gesprek

De weduwen van de omgekomen brandweermannen tijdens de vuurwerkramp in Enschede in 2000 willen naar aanleiding van de publicatie van het rapport een persoonlijk onderhoud met de Nationale korpschef Erik Akerboom. Zij denken dat dit rapport een belangrijke bouwsteen is om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen. Hun raadsman vroeg vorig jaar al om deze rapportage, maar toenmalig Nationaal korpschef Bouwman ontkende destijds het bestaan van dit rapport. De weduwen krijgen nu ook inzicht in cruciale verklaringen van brandweerlieden, afgenomen kort na de ramp. Voormalig brandweerofficier Jans Weges nam die verklaringen af en heeft ze beschikbaar gesteld aan de raadsman van de brandweerweduwen. Hij stelde als voorwaarde dat de verklaringen niet gepubliceerd mochten worden.

Bron: website RTL-nieuws en website RTV-Oost