Onderzoeksraad moet kijken naar rapport over vuurwerkramp

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) moet het klokkenluidersrapport over de vuurwerkramp doorlichten. Dat gaat de vaste Kamercommissie Justitie & Veiligheid volgende week aan het kabinet vragen. Volgens het rapport van Bredanaar Paul van Buitenen is er in het onderzoek naar de ramp in Enschede structureel gemanipuleerd door justitie. Met het doel dat de overheid vrijuit zou gaan en de schuld bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kwam te liggen, of een brandstichter.

Het initiatief om de OVV aan het werk te zetten, komt van de SP, SGP en 50Plus. Zij stellen dit 23 januari in de commissie van de Tweede Kamer aan de orde. Maar volgens Ronald van Raak (SP) is er al een ruime meerderheid voor gevonden. De OVV wordt niet gevraagd om de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zelf te onderzoeken. “Maar in het rapport worden veel misstanden in het toenmalige onderzoek beschreven. We willen weten: heeft Van Buitenen een punt?”

Het rapport van bijna 1200 pagina’s is volgens Van Raak op veel punten zo gespecialiseerd en technisch, dat het voor de Kamerleden moeilijk is te beoordelen. “Daarom is er een grote behoefte om onafhankelijke onderzoekers er naar te laten kijken. De OVV kan zich laten bijstaan door andere deskundigen, waar zij zelf de expertise niet voor in huis heeft. Bijvoorbeeld op bestuurlijk of juridisch gebied.”

Indrukwekkend

Van Raak zegt zich niet voor te kunnen stellen dat het kabinet een dergelijk verzoek gaat afwijzen. “En anders kunnen we het als commissie ook zelf vragen aan de Onderzoeksraad. Er heerst namelijk een breed gevoel in de Kamercommissie dat we met dit rapport van Van Buitenen aan de slag moeten. We nemen het zeer serieus.” Van Buitenen heeft begin december achter gesloten deuren een presentatie gegeven van zijn bevindingen, waar vier jaar onderzoek aan vooraf ging. Van Raak noemt die presentatie ‘indrukwekkend’.

Paul van Buitenen is positief over deze ontwikkeling. “De Onderzoeksraad Voor Veiligheid is eigenlijk de enige toonaangevende instantie, die niet door de ramp is besmet. De raad zal een verificatie doen. Dat tilt mijn rapport van het niveau van ‘aantijgingen’ vast en zeker naar een onafhankelijk, deskundige opvatting dat er werkelijk poep aan de knikker is.”

Parlementaire enquête

Van Buitenen hoopt dat er uiteindelijk een parlementaire enquête komt naar de ramp, die destijds aan 23 mensen het leven kostte. De ramp is toen onderzocht door justitie en door de Commissie Oosting. Hun oordeel: er lag te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen. Daardoor kon de brand bij het bedrijf zich ontwikkelen tot een ramp. Van Buitenen meent dat de werkelijke reden de slechte regelgeving en controle van de overheid was. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens de rechterlijke macht structureel en bewust misleid, stelt Van Buitenen. Daarbij hebben volgens hem onder andere ook de rijksrecherche, het NFI en TNO een kwalijke rol gespeeld. Het TNO beschuldigt hij van wetenschappelijke fraude.

BRON: dagblad Tubantia