De politie moet van de bestuursrechter voor 14 juni een intern rapport over de Enschedese vuurwerkramp vrijgeven. Dit nieuws brachten RTV Oost en TC Tubantia naar buiten. In dit rapport oordeelt het Bureau Interne Zaken (BIZ) over het politieonderzoek na de ramp, hierin zou de werkwijze van de politie onderuit gehaald worden. Destijds werd door de rijksrecherche geoordeeld dat er door de politie geen fouten zijn gemaakt. Komende vrijdag, 13 mei, is het zestien jaar geleden dat de vuurwerkramp de wijk Roombeek verwoestte en drieëntwintig levens eiste.

De politie heeft eerste geweigerd om het rapport te publiceren, omdat het volgens hen bedoeld is voor ‘intern beraad’. Dit argument werd door de bestuursrechter in Zwolle onderuit gehaald. Ook het tweede argument, waarmee de politie publicatie wilde tegen houden, werd door de rechter afgewezen. De politie vond dat het rapport een eventueel nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in de toekomst zou kunnen schaden. De rechter verwierp dit argument, omdat van een nieuw onderzoek geen sprake is.

De politie kan nog naar de Raad van State stappen om de publicatie aan te vechten.

Herdenking

De herdenking van de vuurwerkramp wordt net als vorig jaar informeel en kleinschalig gehouden. Aanstaande vrijdag tussen 15.00 en 15.25 uur kunnen er bloemen gelegd worden bij het monument. Aansluitend om 15.25 uur zullen de klokken luiden en zal er een moment van stilte worden gehouden.