De Tweede Kamer gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vragen onderzoek te doen naar de Enschedese vuurwerkramp. Dat bleek deze middag tijdens een debat van de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Het verzoek voor vervolgonderzoek naar de vuurwerkramp kreeg brede steun: dertien van de negentien Kamerleden stemden voor.

De Tweede Kamer gaat de Onderzoeksraad nu vragen zich te buigen over het rapport-Van Buitenen. Die deed jarenlang onderzoek naar de ramp en kwam in een ruim 1.300 tellend pagina rapport tot de conclusie dat zich rond eerder onderzoek misstanden hebben voorgedaan. Eerder onderzoek zou er vooral op gericht zijn de overheid zoveel mogelijk buiten schot te houden.

Voormalig Europarlementariër en klokkenluider Paul van Buitenen toont zich hiermee erg blij: “Dit is een belangrijke stap.”
“Uiteraard kan de Onderzoeksraad nee zeggen op het verzoek van de Kamer, maar mijn inschatting is dat ze er – gezien de brede steun – haast niet onderuit kan”, aldus Van Buitenen.

Een woordvoerster van de Onderzoeksraad liet eerder al tegenover RTV Oost weten dat een dergelijke beslissing geen maanden hoeft te duren. Het onderzoek zelf duurt gemiddeld al snel een jaar.

BRON: RTV Oost en dagblad Tubantia