De gemeente Tilburg compenseert ruim zevenhonderd mensen die tussen 2004 en 2011 via een re-integratietraject op een NedTrain-werkplaats in contact zijn geweest met het gevaarlijke middel chroom-6. De tegemoetkoming is twee keer het minimale eigen risico. Het bedrag is gebaseerd op het eigen risico in de jaren 2016 en 2017 en komt voor de gedupeerden op een totaal bedrag van 770 euro.

De zevenhonderd personen die de vergoeding ontvangen werden door de gemeente aan de slag gezet op de voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg, in een periode waarin zij werkloos waren. In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. “De gemeente begrijpt dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid en wil ze steunen in deze onzekere periode. De gemeente vindt het belangrijk dat alle betrokkenen de zorg kunnen krijgen die zij nu nodig hebben”, zo stelt de gemeente in een verklaring. De gemeente benadrukte dat de tegemoetkoming geen erkenning is van schuld. Ze wordt verstrekt uit morele overwegingen. ,,Een teken van medeleven voor de zorgen en betrokkenheid bij de zaak,” aldus de B en W van Tilburg.

Onafhankelijk onderzoek

Een groep van ongeveer zeventig zieke personen heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade. Tilburg liet een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar de gezondheidsrisico’s en de werkomstandigheden op de werkplaats voor een definitief oordeel. De resultaten hiervan worden in september 2017 verwacht.