Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over het gebruik van de e-step op de weg. De regelgeving is zo ingewikkeld dat de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) werkt aan een overzichtelijke website, waarop alle toegelaten types te vinden zijn. Veel consumenten die een e-step willen aanschaffen hebben geen idee welke regels er gelden rond elektrische vervoersmiddelen, zoals de e-step, de e-scooter en de e-bike.

Een woordvoerder van de RDW meldde in de Tubantia dat ze steeds vaker worden gebeld met vragen over e-steps. Veel mensen hebben ze gezien in grote steden in het buitenland. Daar wordt massaal gebruik gemaakt van elektrische huursteps. En deze steps worden overal op internet aangeboden. Maat het populaire kleine e-stepje met smalle bandjes is in Nederland nog steeds verboden op de openbare weg.

Boete voor e-step op openbare weg

Een webwinkel als Bol.com biedt wel meer dan honderd verschillende modellen van elektrische vervoersmiddelen aan. Maar er wordt niet bij vermeld of je ze wel of niet op de openbare weg mag gebruiken. Consumenten die met de e-step de straat opgaan, onwetend of dat wel mag, lopen de kans een boete tot wel € 380,00 te krijgen en daarnaast wordt de step in beslag genomen. Daarnaast zijn veel van deze e-steps niet verzekerd.

Categorieën voor elektrische voertuigen

Toch zijn niet alle e-steps verboden op de openbare weg. Een aantal types zijn wel degelijk toegestaan en mogen ook legaal op de openbare weg komen. Maar de types zijn wel heel verschillend. Volgens de RDW kan een gemotoriseerde step in een van de drie voertuigcategorieën vallen: het kan officieel een bromfiets, een snorfiets of een ‘bijzondere bromfiets’zijn. Al zien ze er allemaal uit als een soort step, toch gelden voor die drie categorieën andere regels met betrekking tot bijvoorbeeld rijbewijs, helm en maximumsnelheid. Voor consumenten is echter nauwelijks na te gaan welke step in welke categorie valt. De RDW wordt dan ook platgebeld met vragen hierover.

‘Bijzondere bromfietsen’

Onlangs kwam de RDW al met een speciale website voor ‘bijzondere bromfietsen’. Daaronder vallen een aantal modellen elektrische steps, maar bijvoorbeeld ook de Segway en soortgelijke voertuigen. In totaal vermeldt deze website zestien types waarmee je in Nederland de openbare weg op mag.
Maar daarnaast zijn er dus ook nog gemotoriseerde steps die niet in deze categorie vallen en toch zijn toegestaan omdat ze officieel een snorfiets of bromfiets zijn. De RDW wil nu de lijst ‘bijzondere bromfietsen’ aanvullen met informatie over de toegestane steps die in de andere categorieën thuishoren. Consumenten kunnen dan beter opzoeken welke regels er gelden voor hun aan te schaffen e-step en of die wel is toegelaten voor de openbare weg.

Toelatingsinformatie

Om de consumenten daarin beter van dienst te zijn, heeft Bol.com te kennen gegeven dat zij verkooppartners gaat vragen om de toelatingsinformatie bij de e-step-modellen op de website te zetten. Het Verbond van Verzekeraars vindt dat er momenteel nog te veel onduidelijkheid bestaat rond de e-step. Ze wil dat de overheid duidelijkheid gaat scheppen: de steps verbieden of toelaten, mits ze uiteraard voldoen aan eisen van deugdelijkheid.
In juni heeft de RDW een adviesrapport aangeboden aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het rapport gaat in op lichte elektrische voertuigen. Hierin zijn naast bijzondere bromfietsen ook reguliere (elektrische) bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen en fietsen met trapversterking opgenomen. De RDW richt zich hiermee dus op alle (elektrische) voertuigen, inclusief e-stepjes.

BRON: Tubantia.nl

Tip: neem een gewone (niet-elektrische) step voor jongeren: gezonder en nóg beter voor het milieu