De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet smartengeld betalen aan 65 aardbevingsgedupeerden in Groningen vanwege immateriële schade. Dat is de uitspraak in het hoger beroep, door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 17 december 2019. Het gaat om de immateriële schadezaak die 127 Groningers tegen de NAM hadden aangespannen.

Het gerechtshof bepaalde dat eigenaren of huurders van een woning in het aardbevingsgebied waaraan minimaal één keer fysieke schade is vastgesteld, recht hebben op vergoeding van schade vanwege gemist woongenot. Als er minimaal twee keer fysieke schade aan de woning is vastgesteld, bestaat recht op een vergoeding aan smartengeld. Dat smartengeld bedraagt minimaal 2.500 euro per persoon. Het precieze bedrag moet in een aparte procedure nog worden vastgesteld.

Recht op smartengeld

De Groninger advocaat Pieter Huitema vroeg namens 127 bewoners van het gasgebied smartengeld van de NAM. Uit de uitspraak blijkt dat de rechter vindt dat deze 65 bewoners recht hebben op een vergoeding vanwege gemist woongenot. Bij 49 eisers is geen of slechts éénmaal schade aan hun huis vastgesteld. Voor hen wordt de procedure vervolgd. Bewoners met één keer schade moeten individueel aantonen dat zij toch recht hebben op smartengeld.
13 groningse eisers krijgen geen schadevergoeding. De rechter oordeelde dat hun onderbouwing soms onvoldoende is, of ze hebben eerder in een overeenkomst met de NAM al afstand gedaan van een vordering.

Belangrijk precedent

Volgens Pieter Huitema, die de zaak namens de groep heeft aangespannen, betekent de beslissing van het hof een belangrijk precedent. “Voortaan heeft iedere Groninger, die minstens twee keer een vergoeding van de NAM heeft gekregen voor schade aan zijn woning, recht op minimaal 2.500 euro immateriële schadevergoeding,’ zegt hij. ‘En bij minimaal eenmaal toegekende schade heb je al recht op vergoeding voor het gederfde woongenot.”
Ook letselschade-expert Yme Drost is tevreden met de uitspraak. Drost Letselschade staat meerdere gedupeerden bij in hun claim tegen de NAM. “We zijn weer een stap verder in het krijgen van een rechtvaardige schadevergoeding voor alle getroffenen in Groningen,” laat Drost weten.

Hoger beroep

De zaak werd in 2014 aangespannen namens 127 gedupeerden van de Groningse aardbevingen tegen de NAM. De eisers vinden dat de aardbevingen hun woongenot hebben aangetast en dat zij een vergoeding moeten krijgen voor de immateriële schade, zoals angst of hoofdpijn. In maart 2017 stelde de rechtbank in Assen de NAM aansprakelijk voor de immateriële schade van een aantal van de 127 gedupeerden. De rechtbank achtte toen bewezen dat de aardbevingen het woongenot aantasten van bewoners bij het gasveld in Groningen, waar regelmatig bevingen te voelen zijn. Daarvoor moet het gasbedrijf smartengeld betalen, aldus de rechter. De NAM ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

BRON: Dagblad van het Noorden, Nu.nl, RTV Noord

Wilt u aanspraak maken op smartengeld of heeft u een vraag?

Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier. Natuurlijk kunt u ons ook gratis bellen voor juridisch advies: 080 - 024 90300.