Vandaag presenteert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid haar onderzoeksrapport over het Monstertruckdrama in Haaksbergen. Bij een mislukte stunt met een monstertruck als onderdeel van het event AutoMotorSportief op 28 september 2014 kwamen 3 mensen om het leven en raakten 28 personen gewond.
De Onderzoeksraad heeft onderzoek gedaan naar het afwegen van de risico’s van het evenement door de verschillende betrokken partijen. Onder andere de afwegingen van de chauffeur van de monstertruck, de organiserende stichting en de gemeente zijn onderzocht. Daarbij is ook gekeken naar genomen maatregelen om mogelijk gevaar te beheersen. In haar persbericht concludeert de Onderzoeksraad, dat de vergunning die de gemeente Haaksbergen had afgegeven voor het evenement nauwelijks heeft bijgedragen aan de veiligheid van het publiek. Zowel de gemeente, als de stichting en de chauffeur, hebben de gevaren die de demonstratie met zich meebracht niet onderkend. Dit onderzoek richtte zich niet op de schuldvraag, maar op de lessen die uit dit drama te trekken zijn. Daarom besluit de Onderzoeksraad haar rapport met een aantal conclusies en aanbevelingen aan de gemeente Haaksbergen.
Strafrechtelijk onderzoek
Naast dit onderzoek is het Openbaar ministerie nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek. De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling daarvan gepland op 14 en 15 maart aanstaande. Bij deze zaak staan twee verdachten terecht, namelijk Mario D., de eigenaar en chauffeur van de monstertruck, én de stichting Sterevenementen Haaksbergen, de organisator van het bewuste evenement. De chauffeur en de stichting worden verdacht van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.
De volledige tekst van het onderzoeksrapport is te vinden op de website van de Onderzoeksraad.