Dossier: Salmonella-zalm archief

Salmonella-besmetting bederft bruiloft

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 13/06/2017

Een drama voor een bruidspaar, dat gisteravond een feest gaf in Amsterdam-Osdorp. Ongeveer 20 gasten werden ziek door voedselvergiftiging. Het partycentrum waar het feest werd gehouden, zou bedorven kip hebben geserveerd. Op het Griekse bruiloftsfeest waren ongeveer 300 genodigden aanwezig. Rond twee uur werden veel mensen ziek. In eerste instantie was niet duidelijk waar dat aan lag. De […]

Laat de consument zich “Foppen” ?

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 21/05/2016

Dat visbedrijf Foppen haar zalm niet op salmonella heeft getest, is naar het oordeel van het OM niet verwijtbaar. Want dat is niet verplicht. Vorige maand heeft het OM opnieuw besloten om Foppen niet te vervolgen. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat Foppen strafbare feiten gepleegd heeft. Terwijl in 2014, dus 2 jaar […]

Visverwerker Foppen produceerde te veel zalm

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 06/04/2016

De visverwerker Foppen uit Harderwijk heeft in 2012 in Griekenland meer zalm verwerkt dan was toegestaan. Het bedrijf kreeg daarvoor een boete van de EFET, de Griekse voedselautoriteit. Dit blijkt uit correspondentie tussen de EFET en haar collega’s van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Aldus Omroep Gelderland, die dit heeft kunnen achterhalen. Uit de mailwisseling […]

Gerookte zalm Jumbo al langer bedorven

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 03/03/2016

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond in het begin van dit jaar is de gerookte zalm van de supermarktketen Jumbo al langer niet van goede kwaliteit. In februari haalde de Jumbo diverse zalmproducten uit de schappen vanwege besmetting met de listeria-bacterie. Deze bacterie kan voedselinfectie veroorzaken. De Consumentenbond deed onderzoek naar een twintigtal merken gerookte zalm. Daarbij […]

Listeriabesmetting in zalm aangetroffen

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 15/02/2016

Op verpakte zalmsnippers en plakjes zalm van de Jumbo is de darmbacterie listeria aangetroffen. Dat bleek uit een uitgebreide steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. In Nederland worden jaarlijks vijfenveertig tot zestig personen ziek van deze bacterie, van wie zo’n twintig mensen overlijden. Volgens […]

Aangifte tegen visverwerker Foppen

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 05/02/2016

Een aantal personen heeft aangifte gedaan tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk.  Ze zijn als consument slachtoffer geworden van de salmonellabesmetting in 2012 en doen nu aangifte van lichamelijk letsel door schuld. Ze werden ruim drie jaar geleden ziek na het eten van gerookte zalm uit de fabriek van Foppen en hebben nog steeds lichamelijke klachten. Deze […]

Minister dreigt Foppen met sluiting

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 03/10/2014

Visverwerker Foppen in Harderwijk kan zich geen enkele fout meer permitteren. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een spoeddebat. In het debat stond de kwestie van de van het bedrijf afkomstige met salmonella besmette zalm (in 2013) centraal. Ruim 23.000 mensen werden ziek, waaronder enkele tientallen zeer ernstig. Tenminste 4 slachtoffers overleden […]

Zalmproducent eerder in fout met Listeria monocytogenes

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 23/08/2014

Listeria monocytogenes erg gevaarlijk Uit onderzoek van Omroep Gelderland, dat vandaag door de omroep werd gepubliceerd, blijkt dat de salmonellabesmetting van zalm in 2012 niet een op zichzelf staand incident was. Visfabrikant Foppen overtrad de hygiëneregels met enige regelmaat, zo blijkt uit documenten (pdf) waarop Omroep Gelderland middels de Wet Openbaarheid van Bestuur de hand […]

Geen goede publiekswaarschuwing bij Salmonella-zalm

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 18/12/2013

Geen goede publiekswaarschuwing bij Salmonella-zalm, dat concludeert Erik Moonen, projectleider van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in het onlangs verschenen blad Voedselveiligheid & Kwaliteit. Door onduidelijke communicatie toch consumptie salmonellazalm Voor de consument was door onduidelijke communicatie de boodschap tijdens de recall niet altijd helder en deze bereikte ook niet alle consumenten. Er was weliswaar overleg […]

Onderzoeksraad Veiligheid rapporteert over salmonella-zalm

Dossier: Salmonella-zalm, Letselschade nieuws | 19/11/2013

Voedsel- en Warenautoriteit verzaakt in affaire Vandaag publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) haar rapport naar aanleiding van de uitbraak van een salmonellabesmetting in gerookte zalm in 2012. In het rapport met de naam ‘Salmonella in gerookte zalm’ is te lezen, dat de bron van de uitbraak is opgespoord, maar dat de beheersing van een […]